niedziela, 24 czerwca 2012

Ryba w cieście piwnym (fish & chips)

Od kilku miesięcy szukałam idealnego przepisu na panierkę do ryby, a w sumie ciasto. Zależało mi na tym, by rybka wyszła jak z popularnych angielskich barów, gdzie podają tradycyjne "fish & chips". I znalazłam! Przepis na rybkę wg Jamiego Olivera. Wyszła idealna, chrupiąca, a zarazem miękka, aromatyczna i pulchna. O to mi chodziło! Naprawdę wszystkim gorąco polecam, warto spróbować! U mnie będzie numerem 1!
Przepis lekko zmodyfikowany, znaleziony na blogu Sister's Cooking






Składniki na 4 porcje:
  • 4 dość spore filety rybne bez ości ( polecam dorsza)
  • sok z cytryny
  • sól morska, pieprz
  • ulubiona przyprawa do ryby
CIASTO:
  • 1 i 1/2 szklanki* mąki
  • 250 ml jasnego, zimnego piwa 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do głębokiego smażenia
  • odrobina mąki do obtoczenia filetów

* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml






 Filety rybne skropić sokiem z cytryny, obsypać ulubioną przyprawą do ryb. Wstawić do lodówki (najlepiej na noc).
Składniki na ciasto zmiksować. Odstawić na 5-10 minut.
Ok. pół godziny przed smażeniem, filety odsączyć z soku i wody na papierowym ręczniku kuchennym. Posypać solą i pieprzem, co sprawi, że rybka będzie jędrna.
Filety obtoczyć w mące, a następnie w cieście piwnym. Ciasto ma być gęste i ściśle przylegać do ryby. Tak przygotowane filety kłaść na rozgrzany olej, smażyć na głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Polecam podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo - koperkowym

6 komentarzy:

  1. taka ryba to samo zdrowie a do tego pyszny smak

    OdpowiedzUsuń
  2. lol......smażona w głębokim oleju roślinnym - faktycznie zdrowe jak cholera ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. a jakie jest najlepsze piwo do tego przepisu ?

    OdpowiedzUsuń
  4. dobry jest Guinness, ciemne piwo taki przepis podłapałem w Anglii, nie jest to typowe gazowane piwo ponieważ w puszcze znajduje się specjalna kulka wypełniona azotem. Dla mnie piwo rewelacja, kwestia gustu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam jestes wypelniony azotem :p
      Dobrze poczytaj do czego ta kulka w puszce jest i nie wypisuj takich bzdur! (Ciekawe ze w butelkach z ginnessem nie ma tego "Twojego azotu"!

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...