Ładnie prezentujące się i łatwe w przygotowaniu roladki z szynki, które z pewnością sprawdzą się na imprezowym stole jako zimna przekąska. Jajeczny farsz z dodatkiem czerwonej fasoli i chrzanu idealnie pasuje do wędliny, ale także do żółtego sera, z którym możemy przygotować te zawijaski dla tych, co nie przepadają za mięsem.
Składniki na 8 sztuk:
- 8 dużych plastrów szynki lub żółtego sera
- 3 jajka ugotowane na twardo
- garść drobno posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
- 1 łyżeczka chrzanu (pół, jeśli używamy świeżo tartego)
- 1 łyżeczka gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka majonezu
- pół łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
FARSZ:
Jajka zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać szczypiorek i fasolę, wymieszać z chrzanem, śmietaną, majonezem i musztardą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanym farszem smarować plastry szynki lub żółtego sera i zwijać w roladki.
Ale smakowicie wyglądają, ja czasami jeszcze robię z pasta z sera białego z jajkami, korniszonami i chrzanem. Pozdrawiam pysznie.
OdpowiedzUsuńNigdy bym nie pomyślała, że można zrobić taką przekąskę. A jak smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńkolorystycznie dobrane świetnie :D wyglada pysznie :D
OdpowiedzUsuń