Przepyszny tort, który po raz pierwszy zrobiłam 3 lata temu na moje urodziny. Miękkie biszkopty nasączone kawą i alkoholem w połączeniu z kremowym mascarpone i delikatną śmietanką o smaku cappuccino. Do tego świeże sezonowe truskawki i banany, do których dostęp mamy akurat cały rok :) Jeden z najlepszych tortów jaki w życiu jadłam, dlatego też polecam wszystkim gorąco!
BISZKOPT:
- 4 jajka
- 1 szkl.* mąki
- ¾ szkl.* cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy
- 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 szkl.* wrzącej wody
- 1 kieliszek amaretto lub wódki (25ml) + kilka kropel olejku migdałowego
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 1 szkl.* cukru pudru
- 1 cukier waniliowy (9g)
- 2 śmietan-fixy
- 3 łyżki sypkiej kawy cappuccino
- 3 banany + sok z cytryny
- ok. 150 g podłużnych biszkoptów (ew. okrągłych, tak jak w wersji na zdjęciach)
- ok. 200g świeżych truskawek
- starta czekolada deserowa (50g) lub posypka czekoladowa
BISZKOPT:
Jajka utrzeć z cukrem do białości. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Okrągłą tortownicę (Ø 26cm) wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Masę wylać do tortownicy, piec ok. 20 min (na złoty kolor) w 170°C.
Kawę wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem, ostudzić. Wymieszać z wódką i olejkiem migdałowym. Połową takiego ponczu nasączyć upieczony i wystudzony biszkopt.
MASA I:
Serek mascarpone wymieszać z 1/4 szklanki cukru. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z resztą cukru, cukrem waniliowym i śmietan-fixami. 3 łyżki ubitej śmietany przełożyć do serka mascarpone, wymieszać. Masę rozsmarować na biszkopcie.
Biszkopty nasączyć pozostałym ponczem kawowym, poukładać na masie mascarpone. Banany pokroić w plasterki (można skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały) poukładać na biszkoptach.
MASA II:
Pozostałą, ubitą śmietanę kremówkę wymieszać mikserem z trzema łyżkami kawy cappuccino. Masę rozsmarować na bananach, wyrównać wierzch.
Udekorować truskawkami, startą czekoladą deserową lub posypką czekoladową.
Przepięknie i przepysznie wygląda, cudne smaki :)
OdpowiedzUsuńHmm, hmm, hmm, ale pyszności!
OdpowiedzUsuń