Troszkę inny sposób na domowe burgery. Cały sekret smaku tkwi w dodaniu do mięsa świeżej bazylii, a środek burgerów jest miłą niespodzianką w postaci delikatnej mozzarelli.
Składniki na 8 sztuk:
- 1/2 kg mielonego mięsa wołowego
- 1 jajko
- garść świeżej, drobno posiekanej bazylii
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- mozzarella (ok. 100 g)
- przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona, kolendra mielona
- 8 małych bułek
- sałata
- 2 pomidory
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju.
Mięso wymieszać z surowym jajkiem, dodać przesmażoną cebulę, świeżą bazylię i wyciśnięty ząbek czosnku. Przyprawić, wyrobić ręką na gładką masę. Z masy formować kotlety wielkością odpowiadające bułkom. W środek każdego umieścić kawałek mozzarelli. Obtoczyć w mące i usmażyć na oleju.
Podawać na ciepło z bułką, sałatą i plastrem pomidora.
Burgery można również przygotować na grillu.
Z taką pyszną niespodzianką smakują na pewno świetnie
OdpowiedzUsuńale jestem głodna, zjadłabym jedną bułeczkę :), ta mozarella na pewno świetnie się komponuje
OdpowiedzUsuń