poniedziałek, 4 czerwca 2012

Burgery w włoskim stylu

Troszkę inny sposób na domowe burgery. Cały sekret smaku tkwi w dodaniu do mięsa świeżej bazylii, a środek burgerów jest miłą niespodzianką w postaci delikatnej mozzarelli. 






Składniki na 8 sztuk:
  • 1/2 kg mielonego mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • garść świeżej, drobno posiekanej bazylii
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mozzarella (ok. 100 g)
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona, kolendra mielona

  • 8 małych bułek
  • sałata
  • 2 pomidory




Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju.
Mięso wymieszać z surowym jajkiem, dodać przesmażoną cebulę, świeżą bazylię i wyciśnięty ząbek czosnku. Przyprawić, wyrobić ręką na gładką masę. Z masy formować kotlety wielkością odpowiadające bułkom. W środek każdego umieścić kawałek mozzarelli. Obtoczyć w mące i usmażyć na oleju.
Podawać na ciepło z bułką, sałatą i plastrem pomidora.
Burgery można również przygotować na grillu.

2 komentarze:

  1. Z taką pyszną niespodzianką smakują na pewno świetnie

    OdpowiedzUsuń
  2. ale jestem głodna, zjadłabym jedną bułeczkę :), ta mozarella na pewno świetnie się komponuje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...