niedziela, 10 czerwca 2012

Marmurkowy sernik na zimno z truskawkami

Łaciaty sernik, w którym przeplatają się dwa smaki - słodkiej truskawki i deserowej czekolady. Do tego galaretkowy wierzch z zatopionymi świeżymi truskawkami, królowymi czerwca. Smaczny i cieszący oko :)






  • Biszkopt z dwóch jaj, lub gotowy spód biszkoptowy, dostępny w sklepach
  • woda + sok z cytryny + 1 łyżeczka cukru + kilka kropel aromatu waniliowego do nasączenia biszkoptu


MASA TRUSKAWKOWA:
  • ½ kg truskawek
  • 250 g śmietankowego sera twarogowego trzykrotnie mielonego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (10g)
MASA CZEKOLADOWA:
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
  • 1 op. żelatyny spożywczej na 1 litr płynu
  • ok. 100 ml mleka
  • 1 galaretka truskawkowa

Upieczony i wystudzony biszkopt, lub gotowy spód biszkoptowy nasączyć ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny, cukru i aromatu waniliowego.
Na biszkopcie zamknąć kołnierz tortownicy (Ø 24 cm).
MASA TRUSKAWKOWA:
Połowę truskawek zasypać cukrem pudrem, rozgnieść widelcem na "papkę". Połączyć z serem twarogowym i cukrem waniliowym, dokładnie wszystko wymieszać, ew. można użyć miksera ręcznego.
MASA CZEKOLADOWA:
Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w "kąpieli wodnej".
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do śmietany wlać lekko ostudzoną czekoladę, nie przerywając miksowania, dokładnie wymieszać.
Żelatynę wsypać do rondelka, zalać zimnym mlekiem, odstawić do napęcznienia, następnie podgrzać (nie gotować!), doprowadzić do rozpuszczenia. Zimną, ale jeszcze lejącą podzielić na pół, jedną część wlać do masy truskawkowej, drugą do masy czekoladowej.
Na nasączony biszkopt wylewać na przemian obie masy, tak aby powstała nam lekka mozaika (trzeba to robić dosyć szybko). Można też od razu wylać obie masy i przemieszać delikatnie widelcem, tworząc wzorek.
Sernik włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie wierzch sernika udekorować pozostałymi truskawkami i zalać galaretką truskawkową. Chłodzić kolejne 2 godz.





Truskawki 2012

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...