poniedziałek, 26 maja 2014

Arbuzowiec

Kupiłam córce arbuza, dorodnego i soczystego... Rok temu wcinała go kawałkami, aż się uszy trzęsły:) W tym roku stwierdziła, że jest za słodki (:/?) Ostatnio wszystko co nie smakuje mojej trzylatce, jest według niej "za słodkie"... By dorodny owoc się nie zmarnował, postanowiłam po raz pierwszy w życiu zrobić ciasto z arbuzem. W połączeniu z sezonowymi truskawkami, bitą śmietaną i dwoma różnymi biszkoptami, wyszło przepyszne, pięknie prezentujące się ciasto.
Przepis uznany za Hit Miesiąca w miesięczniku "Przyślij Przepis" nr. 08/2014
KLIK 






Składniki na blachę 20 cm x 30 cm:

BISZKOPT KAKAOWY:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka* cukru
  • 1 szklanka mąki - 2łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT BIAŁY Z MAKIEM:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki suchego maku
MASA ARBUZOWA:
  • ok. 1/2 kg miąższu z arbuza
  • 1 galaretka arbuzowa WINIARY
DODATKOWO:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • 1 łyżka żelatyny + 50 ml zimnego mleka
  • 250 g truskawek 
  • 1 galaretka truskawkowa WINIARY
*szklanka o pojemności 250 ml


BISZKOPT KAKAOWY:
Jajka ubić z cukrem do białości. Ze szklanki mąki odjąć 2 łyżki i w to miejsce dodać 2 łyżki kakao, wymieszać. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i nasączyć
dowolnym, ulubionym ponczem ( u mnie woda + odrobina cukru + sok z pomarańczy lub cytryny).

BISZKOPT BIAŁY Z MAKIEM:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do piany stopniowo dodawać cukier, a następnie wlać strużką ocet. Do piany przesiać wymieszane ze sobą mąki, delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu wsypać mak, wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25-30 minut w 160-170 stopniach.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym (można dodatkowo posłodzić cukrem pudrem).
Żelatynę wsypać do rondelka, zalać zimnym mlekiem. Gdy napęcznieje, podgrzewać (nie gotować!), aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, wystudzić i jeszcze płynną zmiksować z ubitą kremówką.
Lekko tężejącą masę rozsmarować na kakaowym biszkopcie.

MASA ARBUZOWA:
Miąższ z arbuza pokroić w kostkę, wypestkować, przełożyć do rondla. Gotować ok. 10-15 minut. Zdjąć z ognia, do gorącego wsypać suchą galaretkę arbuzową, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Tężejącą masę arbuzową rozsmarować na masie śmietanowej.
Przykryć białym biszkoptem z makiem. Docisnąć. Biszkopt z makiem można również nasączyć, ale nie jest to konieczne.

Na wierzchu ciasta poukładać pokrojone w plastry truskawki i zalać galaretką truskawkową.
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.







Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY! Milion smaków truskawek

12 komentarzy:

  1. Koniecznie musze spróbować z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciasto, wygląda zjawiskowo.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepięknie wygląda Twoje ciacho, zauroczyło mnie i zainteresowało, od pierwszego spojrzenia :) Genialny pomysł, żeby wykorzystać arbuza w cieście, tak rzadko można spotkać ciasto z jego udziałem, a tak mogłam wykorzystać upolowaną galaretkę arbuzową. Zmieniłam tylko trochę biszkopty, po swojemu i do masy arbuzowej dodałam jeszcze budyń.Zapraszam do mnie i dziękuję za niesamowicie smaczną i oryginalną inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie wymiary miała blacha, w której piekłaś ciasto :)?

    OdpowiedzUsuń
  5. Po roku udało mi się upiec to cudo. Minimalnie zmodyfikowałam przepis, dodając do masy arbuzowej galaretkę, reszta pozostała właściwie bez zmian. Świetny pomysł, pyszne ciasto, dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do masy arbuzowej dodałam oprócz galaretki budyń oczywiście :) Przepraszam za pomyłkę

      Usuń
    2. Agnes, bardzo się cieszę, że ciasto się udało i co najważniejsze, że smakowało! Pozdrawiam gorąco:) Dziękuję za skorzystanie z przepisu!

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...