sobota, 9 czerwca 2012

Pierś pieczona z pomidorami

Danie z małokalorycznej półki. Chuda pierś z kurczaka zapiekana pod pierzynką ze świeżych pomidorów, posypana drobno posiekaną czerwoną papryką. Smaczne, zdrowe i nietuczące.






Składniki dla dwóch osób:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 pomidory
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • pół czerwonej papryki
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, suszona cebula, czosnek granulowany
  • ew. mozzarella

Piersi umyć, przyprawić solą i pieprzem.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć piersi, posmarować je przecierem pomidorowym, przykryć obranymi i pokrojonymi w plastry pomidorami, posypać bazylią, oregano, suszoną cebulą i pokrojoną w drobną kostkę papryką.
W wersji mniej lekkiej piersi przykryć dodatkowo plastrami mozzarelli.
Piersi ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...