piątek, 24 lutego 2012

Banoffi Pie

 Znakomite, angielskie ciasto. Chyba moje ulubione... Połączenie kruchego spodu ze słodką masą toffi, aksamitnymi bananami i delikatną śmietanką. Wyzwanie dla prawdziwych łasuchów:)

 




KRUCHY SPÓD:
  • 1½ szkl. mąki
  • 2 żółtka
  • ½  kostki margaryny - 125g
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
MASA TOFFI:
  • 420 ml skondensowanego mleka słodzonego
  • 150 g masła
  • 6 średnich twardych bananów
  • sok z cytryny
WIERZCH:
  • 400 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (8g)
  • 1 śmietan-fix (9g)
  • starta czekolada deserowa, lub posypka czekoladowa

KRUCHY SPÓD:
Schłodzoną margarynę posiekać, dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Szybko wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny. Tortownicę (Ø 26cm) wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wylepić ciastem dno formy, podwyższając brzegi.
Piec ok. 15-20 min. w 200°C.
MASA TOFFI:
Masło rozpuścić w rondelku lub na głębokiej patelni, najlepiej teflonowej ( masa łatwo przywiera do metalowych powierzchni, trzeba uważać, by jej nie przypalić!). Do rozpuszczonego masła wlać mleko skondensowane. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 5-10 min, stale mieszając, aż do zgęstnienia i lekkiego zbrązowienia masy.
Przestudzoną masę rozsmarować na kruchym spodzie.
Banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny, ułożyć na masie toffi.
WIERZCH:

Śmietanę kremówkę ubić z śmietan-fixem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Rozsmarować na bananach.
Wierzch udekorować bananami (również posmarowanymi sokiem z cytryny, aby nie ciemniały) i posypać całość starkowaną czekoladą, lub posypką czekoladową.

Masę toffi można zastąpić ugotowanym mlekiem skondensowanym. W celu utrzymania masy toffi, należy zamkniętą puszkę z mlekiem umieścić w garnku, zalać wodą i gotować ok. 3 godziny, pilnując, by puszka była cały czas przykryta wodą.



Ciasta Świata

1 komentarz:

  1. Pyszności ......to jedno z najlepszych angielskich ciast ,zgadzam się.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...