Znakomite, angielskie ciasto. Chyba moje ulubione... Połączenie kruchego spodu ze słodką masą toffi, aksamitnymi bananami i delikatną śmietanką. Wyzwanie dla prawdziwych łasuchów:)
KRUCHY SPÓD:
- 1½ szkl. mąki
- 2 żółtka
- ½ kostki margaryny - 125g
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 420 ml skondensowanego mleka słodzonego
- 150 g masła
- 6 średnich twardych bananów
- sok z cytryny
- 400 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy (8g)
- 1 śmietan-fix (9g)
- starta czekolada deserowa, lub posypka czekoladowa
Schłodzoną margarynę posiekać, dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Szybko wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny. Tortownicę (Ø 26cm) wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wylepić ciastem dno formy, podwyższając brzegi.
Piec ok. 15-20 min. w 200°C.
MASA TOFFI:
Masło rozpuścić w rondelku lub na głębokiej patelni, najlepiej teflonowej ( masa łatwo przywiera do metalowych powierzchni, trzeba uważać, by jej nie przypalić!). Do rozpuszczonego masła wlać mleko skondensowane. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 5-10 min, stale mieszając, aż do zgęstnienia i lekkiego zbrązowienia masy.
Przestudzoną masę rozsmarować na kruchym spodzie.
Banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny, ułożyć na masie toffi.
WIERZCH:
Śmietanę kremówkę ubić z śmietan-fixem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Rozsmarować na bananach.
Wierzch udekorować bananami (również posmarowanymi sokiem z cytryny, aby nie ciemniały) i posypać całość starkowaną czekoladą, lub posypką czekoladową.
Masę toffi można zastąpić ugotowanym mlekiem skondensowanym. W celu utrzymania masy toffi, należy zamkniętą puszkę z mlekiem umieścić w garnku, zalać wodą i gotować ok. 3 godziny, pilnując, by puszka była cały czas przykryta wodą.
Pyszności ......to jedno z najlepszych angielskich ciast ,zgadzam się.
OdpowiedzUsuń