Coś dla wielbicieli serników i sezamowych słodkości.
Blacha 20 cm x 30 cm:
CIASTO KRUCHE NA SPÓD:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- pół kostki zimnego masła
- pół szklanki cukru
- 2 żółtka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
- 2 jajka + 2 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 150 g chałwy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KRUCHY SPÓD:
Do miski wsypać mąkę, kakao dodać posiekane zimne masło, śmietanę cukier, proszek do pieczenia i wbić żółtka. Ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.
Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wylepić kruchym ciastem, podwyższając brzegi. Ciasto nakłuć widelcem a następnie podpiec ok. 7-8 minut w 190 stopniach.
MASA SEROWA:
Jajka i pozostałe z kruchego ciasta białka ubić z cukrem do białości. Następnie dodawać po łyżce zmielony twaróg i sypki budyń. Na końcu masę połączyć z pokruszoną chałwą.
Masę wylać na podpieczony spód. Wstawić ponownie do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 stopni. Piec ok. 50 minut.
Jak ja lubię takie smaki.
OdpowiedzUsuńSame ciekawe pomysły, warto coś spróbować u siebie w domu.
OdpowiedzUsuń