Coś dla wielbicieli serników i sezamowych słodkości.
Blacha 20 cm x 30 cm:
CIASTO KRUCHE NA SPÓD:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- pół kostki zimnego masła
- pół szklanki cukru
- 2 żółtka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
- 2 jajka + 2 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 150 g chałwy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KRUCHY SPÓD:
Do miski wsypać mąkę, kakao dodać posiekane zimne masło, śmietanę cukier, proszek do pieczenia i wbić żółtka. Ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.
Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wylepić kruchym ciastem, podwyższając brzegi. Ciasto nakłuć widelcem a następnie podpiec ok. 7-8 minut w 190 stopniach.
MASA SEROWA:
Jajka i pozostałe z kruchego ciasta białka ubić z cukrem do białości. Następnie dodawać po łyżce zmielony twaróg i sypki budyń. Na końcu masę połączyć z pokruszoną chałwą.
Masę wylać na podpieczony spód. Wstawić ponownie do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 stopni. Piec ok. 50 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: