czwartek, 24 sierpnia 2017

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i trzema serami

Jeśli dość już macie nudnych obiadów a w głowie pustka, to polecam Wam ten przepis. Takie zawijaski idealnie sprawdzą się nie tylko w roli bardziej urozmaiconego obiadu, ale także śmiało możecie podać je na spotkanie w rodzinnym gronie lub z przyjaciółmi, jeśli chcecie zabłysnąć czymś bardziej wyszukanym niż schaboszczak czy pieczony kurczak:)




Składniki na 4 porcje:
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka
FARSZ:
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki twarogowego serka kremowego 
  • 50 g parmezanu
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól, pieprz
SOS:
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • sól, pieprz, cukier
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia

Piersi rozkroić na pół i rozbić na 4 kotlety. Każdy płat mięsa przyprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
FARSZ:
Masło rozpuścić na patelni, wrzucić wyciśnięte 2 ząbki czosnku, dodać posiekany szpinak, chwilę przesmażyć, aż szpinak zredukuje swoją objętość. Zdjąć z ognia, wystudzić a następnie połączyć z kremowym serkiem, startym drobno parmezanem i startą połówką mozzarelli. Przyprawić solą i pieprzem, odstawić.
SOS:
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Następnie dodać pomidory z puszki, rozgnieść je łopatką do smażenia lub widelcem, smażyć aż odparuje z nich woda. Dodać posiekaną bazylię. Sos przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
Połowę sosu wylać na dno naczynia do zapiekania.
Przygotowanym wcześniej farszem posmarować rozbite piersi, zwinąć ciasno w roladki (można spiąć wykałaczkami), obtoczyć w mące i obsmażyć w każdej strony na oleju.
Gorące roladki przełożyć do naczynia do zapiekania, polać resztą pomidorowego sosu. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Po tym czasie na wierzchu roladek poukładać plastry pozostałej mozzarelli, wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 10 minut.




1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...