wtorek, 1 grudnia 2015

Miodownik

Klasyczne, tradycyjne bożonarodzeniowe ciasto. Blaty miodowego ciasta przełożone grysikowym kremem i u mnie obowiązkowo powidłami śliwkowymi. Do tego pokruszone włoskie orzechy na wierzchu ciasta i już czuć zapach świąt...:)






Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:

4 BLATY MIODOWEGO CIASTA:


  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 czubate łyżki miodu (jeśli jest skrystalizowany to należy go podgrzać w garnuszku i ostudzić)
  • ok. 120 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka w temp. pokojowej

KREM:

  • 700 ml mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 200 g miękkiego masła
  • sok  z połowy cytryny

DODATKOWO:

  • słoik powideł śliwkowych
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 100 g włoskich orzechów



CIASTO:
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Wbić jajka, dodać miód i miękkie masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy tortownicy, przełożyć go do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15- 20 minut, aż się ładnie zrumieni. Ciasto wyjąć ostrożnie z blachy i wystudzić. Tak samo postąpić z pozostałymi porcjami ciasta, upiec w sumie 4 blaty ciasta. 
Świeżo upieczone placki są bardzo kruche, miękną później w cieście pod wpływem kremu.
KREM:
Do garnuszka wlać 500 ml mleka z olejkiem migdałowym. Dodać cukier, dokładnie wymieszać i podgrzewać.
Do szklanki wlać pozostałe 200 ml mleka i dodać suchą kaszę manną. Dokładnie wymieszać. 
Gdy mleko zacznie się gotować, wlać do niego powoli rozrobioną w mleku kaszę manną, cały czas mieszając, gotować na małym ogniu ok. 10 minut aż kasza zgęstnieje i napęcznieje. Ugotowaną kaszę zdjąć z ognia, garnuszek przykryć wilgotną ściereczką i ostudzić. Można co jakiś czas zamieszać.
Do ostudzonej kaszy dodać pokrojone miękkie masło w temperaturze pokojowej. Całość ubić mikserem na puszysty krem. Będzie miał konsystencję lekko zważonego - to za sprawą struktury  kaszy manny. Krem podzielić na 3 równe części.
Upieczone wcześniej blaty ciasta smarować najpierw powidłami śliwkowymi (można je wcześniej lekko podgrzać, by się lepiej rozsmarowywały), a następnie kremem i przykrywać drugim blatem ciasta. Postępować tak aż do wyczerpania składników.
Masę krówkową lekko podgrzać i rozsmarować ją na ostatnim górnym blacie ciasta. Wierzch posypać pokruszonymi orzechami włoskimi.
Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 12-24 godziny. Po tym czasie blaty ciasta namiękną od kremu i ciasto będzie rozpływało się w ustach. Ja to ciasto przygotowuję zazwyczaj 2 dni przed Wigilią.
Masę krówkową można zastąpić ulubioną plewą czekoladową.







2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...