niedziela, 14 grudnia 2014

Piernikowe muffiny

Widziałam je na tylu blogach kulinarnych, że w końcu sama postanowiłam je zrobić:) Pokombinowałam trochę z moim sprawdzonym ulubionym przepisem na maślance, dodałam miód, kakao i przyprawę korzenną. Do tego koniecznie polewa z mlecznej czekolady. Mmm, niebo w gębie!






Składniki na 12 sztuk:
  • 1 i 3/4 szklanki* mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • pół szklanki maślanki
  • 75 ml oleju
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 łyżki oleju
* szklanka o pojemności 250 ml


W misce wymieszać ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao.
W drugim naczyniu jajka ubić z cukrem do białości. Do masy wlać powoli miód, maślankę i olej, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą korzenną, wymieszać delikatnie łyżką.
Ciasto rozlać łyżką do specjalnej formy do pieczenia muffin wyłożonej papierowymi papilotkami. Piec ok. 20-25 minut w 190 stopniach.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać z olejem. Upieczone i ostudzone babeczki polać polewą.







4 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...