środa, 12 listopada 2014

Omlet owsiany z udawanym jajem:) - na drugie śniadanie

Omlet, który wbrew pozorom jest podany na słodko z niby jajkiem z waniliowego twarożku i morelowego dżemu. Pełen wartości odżywczych i błonnika dzięki użyciu otrębów owsianych. Polecam na szybkie drugie śniadanie! Z pewnością mile zaskoczycie nim dzieciaki lub drugą połówkę;)






  • pół szklanki* otrębów owsianych
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 jajko + 1 białko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka klarowanego masła
  • 1 łyżka serka twarogowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
*szklanka o pojemności 250 ml


Do miski wsypać otręby, dodać mleko i miód a następnie żółtko. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut do napęcznienia. W tym czasie ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Do masy otrębowej dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Masło rozgrzać na patelni po czym wylać na nią masę jajeczną. Smażyć omlet z dwóch stron na złoty kolor.
Serek wymieszać z cukrem waniliowym.
Na środku usmażonego omletu uformować "jajko", używając serka w roli białka i dżemu w roli żółtka. Smacznego!



Przepis zgłaszam do konkursu organizowanym na "Durszlaku", gdzie do wygrania jest zestaw książek Doroty Świątkowskiej:
 http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Moje wypieki i desery na każdą okazję

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...