Omlet, który wbrew pozorom jest podany na słodko z niby jajkiem z waniliowego twarożku i morelowego dżemu. Pełen wartości odżywczych i błonnika dzięki użyciu otrębów owsianych. Polecam na szybkie drugie śniadanie! Z pewnością mile zaskoczycie nim dzieciaki lub drugą połówkę;)
- pół szklanki* otrębów owsianych
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka miodu
- 1 jajko + 1 białko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka klarowanego masła
- 1 łyżka serka twarogowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
Do miski wsypać otręby, dodać mleko i miód a następnie żółtko. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut do napęcznienia. W tym czasie ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Do masy otrębowej dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Masło rozgrzać na patelni po czym wylać na nią masę jajeczną. Smażyć omlet z dwóch stron na złoty kolor.
Serek wymieszać z cukrem waniliowym.
Na środku usmażonego omletu uformować "jajko", używając serka w roli białka i dżemu w roli żółtka. Smacznego!
Przepis zgłaszam do konkursu organizowanym na "Durszlaku", gdzie do wygrania jest zestaw książek Doroty Świątkowskiej:
http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne śniadanie!
OdpowiedzUsuń