Pyszna alternatywa dla klasycznego śniadaniowego omletu, wzbogacona parmezanem i szpinakowym farszem z fetą i śmietanką. Omlet wychodzi pulchny i delikatny, więc żeby uniknąć jego połamania się w trakcie przewracania, lepiej smażyć go na małej patelni. A jeśli taki omlet chcecie sobie zaserwować na niekoniecznie weekendowe śniadanie, to żeby zaoszczędzić cenny z rana czas, farsz spokojnie możecie przygotować sobie dzień wcześniej, a rano tylko podgrzać. Smacznego!:)
Inspiracja - przepis Marty O. z magazynu "Przyślij przepis", wyd. 7/2013 (nr.68)
Składniki na 2 porcje:
- 2 jajka
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- 200g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- pół kostki (100g) sera feta
- 30 ml śmietanki 30% lub 18%
- 50 g żółtego sera (Ementaler lub Gouda)
- 3 łyżki klarowanego masła do smażenia
FARSZ:
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Wrzucamy umyty szpinak i wyciśnięty ząbek czosnku. Smażymy, aż szpinak zmniejszy swą objętość. Następnie dodajemy starty żółty ser i śmietankę, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Na końcu mieszamy z pokruszoną lub pokrojoną w kostkę fetą.
OMLET:
Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy roztrzepane widelcem żółtka, starty parmezan, mąkę i szczyptę pieprzu. Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym maśle smażymy dwa omlety.
Usmażone omlety smarujemy farszem i składamy na pół.
wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale
OdpowiedzUsuń