Jabłka to niewątpliwie owoce, które królują w Polsce jesienną porą. Zazwyczaj wykorzystywane do tradycyjnych szarlotek, jabłeczników i innych szybkich ciast z jabłkami. Dziś przedstawiam Wam pomysł na wykorzystanie jabłek w sposób wytrawny. Są doskonałym dodatkiem do pieczonego mięsa, w tym przypadku schabu. Mięso przygotowane w ten sposób wychodzi kruche i delikatne i z pewnością posmakuje wszystkim zwolennikom połączeń mięsno-owocowych w kuchni.
Przepis z gazetki "Przepisy czytelników" nr.2/2010
- 6 plastrów schabu bez kości o grubości ok. 1 cm
- sól, pieprz
- 2 łyżki smalcu lub oleju
- 2 jabłka
- 4 łyżki wytrawnego białego wina
- 3 łyżeczki masła
Plastry schabu lekko rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na smalcu lub oleju, po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. i polać tłuszczem ze smażenia.
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na większych oczkach, prosto na jabłka. następnie polać winem, a na wierzchu poukładać kawałki zimnego masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem ok. 40 minut w 180 stopniach.
Pyszny schabik, taki jak lubię :)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda .Mam pytanie - czy zamiast wina mogę użyć troszkę soku jabłkowego ? Czy też będzie podobny efekt ?
OdpowiedzUsuńCiężko mi powiedzieć, z sokiem nigdy nie próbowałam. Obawiam się, że schab może wyjść za słodki...
OdpowiedzUsuń