czwartek, 14 sierpnia 2014

Roladki drobiowe z czerwoną cebulą

Jako że wszelkiego typu mięsne zawijaski dość często goszczą u nas w domu na obiad, tym razem przyszedł czas na ich wersję z cebulowym farszem. Wyszły pysznie!
Inspiracja - przepis Anety D. z "Przyślij Przepis".







Składniki na 4 sztuki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
FARSZ:
  • 2 czerwone cebule
  • szczypta cukru i soli
  • sok z połowy cytryny
PANIERKA:
  • 2 jajka
  • mąka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia


Piersi z kurczaka oczyścić, przekroić na dwa cieńsze płaty, delikatnie rozbić tłuczkiem do mięs, uważając by nie uszkodzić mięsa. Mięso przyprawić z dwóch stron solą i pieprzem.
FARSZ:
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Na rozgrzany wrzucić pokrojone w drobną kosteczkę cebule. Po chwili smażenia, dodać cukier. Smażyć, mieszając co jakiś czas aż cebula zmięknie. Pod koniec przyprawić ją solą i sokiem z cytryny (ma być słodko - ostra). Cebulowy farsz ostudzić.
Na każdym płacie mięsa rozsmarować farsz i zwinąć ciasno w roladkę. Każdą obtoczyć w mące, następnie w rozkłóconym z solą i z pieprzem jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażyć na oleju na niezbyt dużym gazie na złoty kolor z obu stron.




Faszerujemy 2014!

3 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, wspaniały przepis! Zapraszam do mojej akcji Faszerujemy 2014! na Durszlak.pl.

    OdpowiedzUsuń
  3. A dziękuję, chętnie dołączę:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...