Przepis na idealny początek dnia. Szybki w wykonaniu, puszysty omlet z bogatymi w błonnik otrębami pszennymi, zdrowym mlekiem, miodem i z porządną dawką witaminy C, którą dostarczą nam jeżyny. Taki omlet możecie dodatkowo podać posypany ulubionymi ziarnami lub suszonymi owocami. Czy wyobrażacie sobie lepszy start dnia?:)
Składniki na 2 sztuki:
- pół szklanki otrębów pszennych
- 1/3 szklanki mleka 2%
- 1 łyżeczka miodu
- 1 jajko + 1 białko
- szczypta soli
- garść świeżych jeżyn
- 1 łyżeczka klarowanego masła
Do miski wsypać otręby, dodać mleko i miód a następnie żółtko. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut do napęcznienia. W tym czasie ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Do masy otrębowej dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Na końcu dodać drobno pokrojone jeżyny, wymieszać.
Masło rozgrzać na patelni. Wylać masę na omlet. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńtakie omlety często jadam na śniadanie. są mega pyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się! Takie omlety z otrębami w zasadzie nie ustępują smakiem tym klasycznym z pszenną mąką, a są o wiele zdrowsze i pożywne! Po za tym to świetny sposób na przemycenie otrębów dzieciom, moja trzylatka w życiu nie zjadłaby ich w innej postaci ( no chyba że w ciasteczkach);)
OdpowiedzUsuń