piątek, 15 sierpnia 2014

Omlet otrębowy z jeżynami

Przepis na idealny początek dnia. Szybki w wykonaniu, puszysty omlet z bogatymi w błonnik otrębami pszennymi, zdrowym mlekiem, miodem i z porządną dawką witaminy C, którą dostarczą nam jeżyny. Taki omlet możecie dodatkowo podać posypany ulubionymi ziarnami lub suszonymi owocami. Czy wyobrażacie sobie lepszy start dnia?:)






Składniki na 2 sztuki:
  • pół szklanki otrębów pszennych
  • 1/3 szklanki mleka 2%
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 jajko + 1 białko
  • szczypta soli
  • garść świeżych jeżyn
  • 1 łyżeczka klarowanego masła


Do miski wsypać otręby, dodać mleko i miód a następnie żółtko. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut do napęcznienia. W tym czasie ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Do masy otrębowej dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Na końcu dodać drobno pokrojone jeżyny, wymieszać.
Masło rozgrzać na patelni. Wylać masę na omlet. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.






Jeżyny 2014

3 komentarze:

  1. takie omlety często jadam na śniadanie. są mega pyszne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się! Takie omlety z otrębami w zasadzie nie ustępują smakiem tym klasycznym z pszenną mąką, a są o wiele zdrowsze i pożywne! Po za tym to świetny sposób na przemycenie otrębów dzieciom, moja trzylatka w życiu nie zjadłaby ich w innej postaci ( no chyba że w ciasteczkach);)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...