Coś dla wszystkich wielbicieli warzywnych kremów w zielonym kolorze. Tym razem główną rolę gra tu cukinia, która w połączeniu z pleśniowym serem gorgonzola daje naprawdę pyszny efekt! Po za tym zupę przygotowuje się naprawdę bardzo szybko i prosto.
BULION WARZYWNY:
- ok.1 litr wody
- 2 marchewki
- 1 por
- kawałek selera
- 1 pietruszka z natką
- 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego
- sól
- 3 średnie cukinie (ok. 700g)
- 1 cebula
- 2 łyżki klarowanego masła
- sok z połowy cytryny
- 100 g gorgonzoli
- 100 ml śmietanki 12%
- sól, pieprz
Ugotować bulion warzywny:
Do garnka wlać wodę. Dodać obrane i pokrojone warzywa, trochę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować do miękkości warzyw. Następnie bulion przelać przez sito.
Cukinie i cebulę pokroić w kostkę.
Masło rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojoną cukinię z cebulą, smażyć ok. 5 minut. Usmażone warzywa wrzucić do bulionu, gotować ok. 20 minut. Po tym czasie zupę zmiksować na krem. Dodać sok z cytryny i pokrojoną na kawałki gorgonzolę. Mieszać, aż ser się rozpuści. Na końcu do zupy wlać śmietankę (wcześniej lepiej jest ją trochę zahartować gorącą zupą). Przyprawić solą i pieprzem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: