Szybkie, ucierane ciasto z dodatkiem oranżady i pysznych, kwaskowatych porzeczek. Gazowany napój sprawia, że ciasto wychodzi miękkie i puszyste. Wypiek idealny do popołudniowej, letniej kawy.
Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:
- 2 duże jajka
- 1 szklanka* cukru
- pół szklanki oleju
- pół szklanki oranżady
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 250 g czerwonych i/lub czarnych porzeczek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
* szklanka o pojemności 250 ml
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka ubić z cukrem do białości. Nie przerywając miksowania, dodać olej a następnie oranżadę. Na końcu do masy dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułożyć oczyszczone, oprószone lekko mąką porzeczki.
Z zimnego masła, cukru i mąki zagnieść kruszonkę. Rozsypać ją palcami na owocach.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35-40 minut w 180 stopniach.
Aż mi ślinka cieknie, ciasto wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Mniam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń