czwartek, 7 sierpnia 2014

Ciasto z oranżadą i porzeczkami

Szybkie, ucierane ciasto z dodatkiem oranżady i pysznych, kwaskowatych porzeczek. Gazowany napój sprawia, że ciasto wychodzi miękkie i puszyste. Wypiek idealny do popołudniowej, letniej kawy.






Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka* cukru 
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki oranżady
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 250 g czerwonych i/lub czarnych porzeczek
KRUSZONKA:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki

* szklanka o pojemności 250 ml


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka ubić z cukrem do białości. Nie przerywając miksowania, dodać olej a następnie oranżadę. Na końcu do masy dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułożyć oczyszczone, oprószone lekko mąką porzeczki.
Z zimnego masła, cukru i mąki zagnieść kruszonkę. Rozsypać ją palcami na owocach.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35-40 minut w 180 stopniach.






Porzeczkowo mi 2014

2 komentarze:

  1. Aż mi ślinka cieknie, ciasto wygląda bardzo smacznie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...