piątek, 4 lipca 2014

Niebieskie lody z serduszkami

Jak lato, to lody, a jak lody to czemu by nie pobawić się kolorami i zrobić je w niebieskim kolorze? Takie domowe cuda na patyku z zatopionymi sercami z czekolady na pewno sprawią dużo radości waszym pociechom.






Składniki na 6 sztuk:
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • niebieski barwnik spożywczy w żelu lub płynie
  • czekoladowe serduszka


Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Delikatnie połączyć z jogurtem. Posłodzić cukrem pudrem. Dodać odrobinę barwnika, by nadać masie jasny niebieski kolor.
Foremki do lodów napełnić masą. W każdym lodzie zanurzyć kilka czekoladowych serduszek, umieszczając je bardziej z przodu (np. za pomocą patyczka do szaszłyka), tak by były widoczne.
Wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.
Przed wyjęciem, foremkę z lodami zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, by łatwiej z niej wyszły.







Akcja lodowa 2014 Lato w pełni!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...