Szybkie, obiadowe danie dla miłośników makaronu i pomidorowego sosu, tym razem z dodatkiem pieczarek i dość mocno wysmażonego bekonu. Wygląda może mało porywająco, ale zapewniam, żę smakuje pysznie:)
Składniki na 2 porcje:
- ok. 150 g makaronu penne
SOS:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oleju
- 1 puszka (400g) pomidorów z puszki (bez skórki)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego "Pudliszki"
- sól, pieprz, suszona bazylia, cukier
- 100 g wędzonego boczku w bardzo cienkich plastrach
- 150 g pieczarek
Makaron ugotować.
Plastry boczku umieścić na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu, wytopi się z boczku). Usmażyć na złoto. Odstawić. Ostudzony pokroić w paski.
Pieczarki pokroić w plastry lub drobniej. Posolić i usmażyć. Odstawić.
SOS:
Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodać pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą i koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem, suszoną bazylią i ewentualnie cukrem. Dusić ok. 10 minut (w razie potrzeby podlać wodą).
Do sosu dodać pokrojony bekon i pieczarki. Wszystko wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia.
Ugotowany makaron polać sosem.
O! To coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie danie, obiadek idealny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.