piątek, 13 czerwca 2014

Penne w sosie pomidorowym z bekonem i pieczarkami

Szybkie, obiadowe danie dla miłośników makaronu i pomidorowego sosu, tym razem z dodatkiem pieczarek i dość mocno wysmażonego bekonu. Wygląda może mało porywająco, ale zapewniam, żę smakuje pysznie:)






Składniki na 2 porcje:
  • ok. 150 g makaronu penne
SOS:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 puszka (400g) pomidorów z puszki (bez skórki)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego "Pudliszki"
  • sól, pieprz, suszona bazylia, cukier
  • 100 g wędzonego boczku w bardzo cienkich plastrach
  • 150 g pieczarek


Makaron ugotować.
Plastry boczku umieścić na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu, wytopi się z boczku). Usmażyć na złoto. Odstawić. Ostudzony pokroić w paski.
Pieczarki pokroić w plastry lub drobniej. Posolić i usmażyć. Odstawić.
SOS:
Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodać pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą i koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem, suszoną bazylią i ewentualnie cukrem. Dusić ok. 10 minut (w razie potrzeby podlać wodą).
Do sosu dodać pokrojony bekon i pieczarki. Wszystko wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia.
Ugotowany makaron polać sosem.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie danie, obiadek idealny :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...