niedziela, 15 czerwca 2014

Muffiny migdałowe z truskawkami

Moje ulubione puszyste, miękkie i delikatne muffiny na maślance i oleju rzepakowym. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego staram się, by znalazł on swoje miejsce w moich kuchennych inspiracjach, nie tylko w daniach wytrawnych, ale także tak jak teraz - w deserze. W sezonie z ulubionymi owocami, tym razem z truskawkami, a żeby nie było nudno, część mąki zastąpiłam zmielonymi migdałami. Pycha...!:)






Składniki na 12 sztuk:
  • 1 szklanka* zmielonych migdałów
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • niepełne 3/4 szklanki maślanki
  • 75 ml oleju rzepakowego
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 100 g truskawek
  • 50 g płatków migdałowych
* szklanka o pojemności 250 ml


W misce wymieszać ze sobą mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia.
W drugiej misce jajka ubić z cukrem do białości. Wlać powoli maślankę i olej rzepakowy, nie przerywając miksowania. Do masy wsypać mąkę z migdałami i proszkiem, wymieszać dokładnie łyżką.
Truskawki umyć, drobniej pokroić.
Do papierowych papilotek na muffiny wlać po łyżce masy, położyć 2-3 kawałki truskawek i zalać pozostałą masą. Wierzch posypać płatkami migdałów, można dodatkowo ułożyć po kawałku truskawki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor, ok. 20-25 minut w 190 stopniach.




Lato w pełni!

6 komentarzy:

  1. Rzepakowy najzdrowszy, super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, musiał być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne połączenie smaków :) a olej rzepakowy muszę wypróbować do wypieków, bo już w paru miejscach widziałam takie jego zastosowanie. U mnie też muffiny z truskawkami, z dodatkiem kokosu i białej czekolady, zapraszam w wolnej chwili ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...