sobota, 7 czerwca 2014

Tortilla z rybą

Na sycącą kolację lub całkiem przyzwoity obiad, który możemy także zabrać ze sobą do pracy - niezastąpiona tortilla. U mnie w domu podawana zazwyczaj z kurczakiem. Dziś przedstawiam Wam wersję z rybnymi kąskami, chrupiącymi, świeżymi warzywami i czosnkowym sosem ze szczypiorkiem. Pycha...






Składniki na 4 sztuki:
  • 350 g filetów rybnych bez skóry i ości (polecam dorsza lub mintaja)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki  
  • olej do smażenia
  • 4 placki tortilla (pszenne lub pełnoziarniste)
  • pół główki sałaty lodowej
  • pół żółtej i czerwonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • pół świeżego długiego ogórka
  • kilka łyżeczek kukurydzy z puszki
  • ketchup
SOS:
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki majonezu
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka



Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić na noc do lodówki.
Przygotować warzywa:
Sałatę porwać na drobne kawałki. Papryki i ogórka pokroić w paski, cebulę w piórka.
Rybę wyciągnąć z lodówki. Osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek obtoczyć w mące i usmażyć na złoto na oleju.
W czasie gdy smaży się ryba, przygotować sos: śmietanę połączyć z majonezem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Przyprawić solą, pieprzem i słodką mieloną papryką.
Placki tortilla smarować sosem. Posypać sałatą, ułożyć kawałki pokrojonych warzyw i posypać kukurydzą. Na warzywa poukładać kawałki gorącej ryby, polać ketchupem i zwinąć w rulon. Tortillę umieścić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, podgrzać chwilę z jednej i drugiej strony by się przyrumieniła.







By Niejadek Zjadł Obiadek

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...