Na sycącą kolację lub całkiem przyzwoity obiad, który możemy także zabrać ze sobą do pracy - niezastąpiona tortilla. U mnie w domu podawana zazwyczaj z kurczakiem. Dziś przedstawiam Wam wersję z rybnymi kąskami, chrupiącymi, świeżymi warzywami i czosnkowym sosem ze szczypiorkiem. Pycha...
Składniki na 4 sztuki:
- 350 g filetów rybnych bez skóry i ości (polecam dorsza lub mintaja)
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
- 4 placki tortilla (pszenne lub pełnoziarniste)
- pół główki sałaty lodowej
- pół żółtej i czerwonej papryki
- 1 czerwona cebula
- pół świeżego długiego ogórka
- kilka łyżeczek kukurydzy z puszki
- ketchup
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżeczki majonezu
- pół pęczka szczypiorku
- 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży
- sól, pieprz, słodka mielona papryka
Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić na noc do lodówki.
Przygotować warzywa:
Sałatę porwać na drobne kawałki. Papryki i ogórka pokroić w paski, cebulę w piórka.
Rybę wyciągnąć z lodówki. Osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek obtoczyć w mące i usmażyć na złoto na oleju.
W czasie gdy smaży się ryba, przygotować sos: śmietanę połączyć z majonezem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Przyprawić solą, pieprzem i słodką mieloną papryką.
Placki tortilla smarować sosem. Posypać sałatą, ułożyć kawałki pokrojonych warzyw i posypać kukurydzą. Na warzywa poukładać kawałki gorącej ryby, polać ketchupem i zwinąć w rulon. Tortillę umieścić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, podgrzać chwilę z jednej i drugiej strony by się przyrumieniła.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: