czwartek, 19 czerwca 2014

Drobiowe ślimaczki pomidorowe na patyku

Okres wiosny i lata to cały czas sezon jak najbardziej otwarty na rozpalenie grilla, więc ta propozycja z pewnością Wam się spodoba:) Nietuzinkowe szaszłyki z piersi kurczaka, zawiniętej w roladki z pomidorowo - bazyliowym nadzieniem, z pewnością zaskoczą gości. Jeśli tak jak ja nie posiadasz działki lub ogródka, lub po prostu pogoda nie dopisze, szaszłyki z powodzeniem możesz przygotować również  w piekarniku.






Składniki na 8-10 sztuk:
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 200 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
  • pół słoika koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • świeże liście bazylii
  • sól, pieprz, odrobina cukru
  • zioła prowansalskie
  • olej do smarowania


Filety z kurczaka lekko rozbić, trochę grubiej niż na kotlety, przyprawić solą i pieprzem.
Koncentrat pomidorowy przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Każdy filet posmarować z jednej strony koncentratem. Ułożyć plaster wędzonego boczku a następnie liście świeżej bazylii. Zwinąć ciasno w roladkę. Każdą roladkę owinąć z osobna folią spożywczą lub aluminiową, wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.




Schłodzone roladki odwinąć z folii i kroić w dość grube ślimaczki. Nadziewać po 4 na każdy patyczek do szaszłyków. Szaszłyki posypać ziołami prowansalskimi i posmarować olejem. Ułożyć na ruszcie. Grillować po ok. 10-15 minut z każdej strony. Podawać z ulubioną sałatką.

Szaszłyki można dodatkowo posypać ulubioną przyprawą do grilla, najlepiej ziołową.








Lato w pełni!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...