poniedziałek, 5 maja 2014

Ciasto francuskie rabarbarowo - migdałowe

Wiosna w pełni, lato zbliża się już co raz większymi krokami... Na targach powoli robi się bardziej kolorowo, słodko i pachnąco. Wśród pierwszych darów ciepłych miesięcy, na przód wysuwa się rabarbar i jak co roku, rozpoczyna sezon owocowy. Grzechem byłoby nie upiec choć jednego ciasta z jego udziałem. Dziś postawiłam na ciasto szybkie, z gotowego ciasta francuskiego, w środku kryjące w sobie pyszną, słodką masę migdałową a w niej zatopiony kwaskowaty rabarbar. Do tego coś do pochrupania, czyli migdałowe płatki na wierzchu ciasta. Jak dla mnie - mega!:)
Przepis z kolekcji przepisów angielskich supermarketów "Sainsbury's".






Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:
  • 1 gotowy płat ciasta francuskiego (370g)
  • 300 g rabarbaru
  • 100 g masła
  • pół szklanki* cukru
  • 2 jajka
  • 150 g mielonych migdałów
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • szczypta cynamonu
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • garść płatków migdałowych 
  • cukier puder do oprószenia ciasta
*szklanka o pojemności 250 ml


Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie gotowym płatem ciasta, podwyższając maksymalnie brzegi. Wstawić do lodówki.
Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać kolejno jajka, zmiksować. Następnie masę połączyć z migdałami, skórką pomarańczową, szczyptą cynamonu i kilkoma kroplami olejku migdałowego, dokładnie wymieszać.
Tortownicę wyjąć z lodówki. Masę wyłożyć na spód a na masę rabarbar.. Wystające brzegi ciasta zagiąć do środka i całość posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.






3 komentarze:

  1. wygląda świetnie, zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam! Mało roboty, a efekt przepyszny!:)

      Usuń
  2. O mniam, wyjątkowo kusząco się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...