niedziela, 8 lipca 2012

Lekki sernik na zimno z owocami

Ciasta na zimno, nie wymagające pieczenia, to najlepsze rozwiązanie na lato. Ten sernik, nie dość, ze jest smaczny i orzeźwiający, to w dodatku expresowy w wykonaniu. Sekret jego lekkości tkwi w użyciu chudego twarogu i nisko tłuszczowego jogurtu. Masa serkowa połączona z ulubionymi, sezonowymi owocami, ja użyłam czereśni i borówek. Sernik uniwersalny, bo można go zrobić w każdej porze roku, zimą, używając np. brzoskwiń z puszki. Spód może nie jest tak lekki jak masa, czekolada deserowa z zatopionymi płatkami, ale z pewnością lżejszy od tradycyjnego kruchego ciasta. Płatki w spodzie można zastąpić ryżem preparowanym. Polecam!






SPÓD:
  • 200 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 2 filiżanki* płatków zbożowych (ja użyłam wielozbożowych kółeczek z "Bobovity" (podkradłam córce:)), ale można użyć zwykłych płatków kukurydzianych lub jak wcześniej wspomniałam, ryżu preparowanego)
MASA:
  • 500 g chudego zmielonego twarogu lub serka twarogowego (np. "Philadelphii")
  • 250 ml jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu (u mnie 0,1%)
  • kilka kropel esencji waniliowej lub cukier waniliowy
  • cukier puder do smaku ( u mnie ok. 2 łyżki)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • ok. 100 ml mleka
  • ulubione owoce (ok. 2 filiżanek); najlepiej jak będą drobne, lub drobno pokrojone.

* jako miarki użyłam filiżanki o pojemności 200 ml

SPÓD:
Czekoladę stopić, do lekko ostudzonej, ale dalej płynnej wsypać płatki, dokładnie wymieszać. Masą wyłożyć spód tortownicy (24 cm), wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia na ok. 10-15 minut.





MASA:
Owoce oczyścić, jeśli jest taka potrzeba to wypestkować, większe drobniej pokroić.
Żelatynę zalać zimnym mlekiem, zostawić do napęcznienia, po czym podgrzać i mieszając rozpuścić.
Twaróg zmiksować z jogurtem i esencją waniliową, posłodzić do smaku. Chłodną żelatynę wlać do masy, nie przerywając miksowania. Do masy dodać owoce i delikatnie wymieszać. Całość wylać na czekoladowy spód. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (ok. 2 godziny).




W czereśniowym raju

16 komentarzy:

  1. Na taki serniczek zawsze się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super, piękny serniczek! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda to Twoje ciasto. Extra pomysł na ten spód:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, zgadzam się. Ciasta na zimno to świetna sprawa latem. Poza tym sernik wygląda świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie i pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny sposób na spód!

    OdpowiedzUsuń
  7. ale pieknie wygląda, poprosze kawałek

    OdpowiedzUsuń
  8. W przekroju prezentuje się cudownie! A pomysł na spód zaiste świetny, muszę zanotować ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziekuję za miłe słowa:) Cieszę się, że sernik się podoba i szczerze polecam go wypróbować. Co do spodu - rzeczywiście super sprawa, także jako szybka "podstawa" pod inne ciasto nie wymagające pieczenia. Jedna uwaga - spód jest najsmaczniejszy i chrupiący tego samego dnia, w którym się go przygotuje, po nocy spędzonej w lodówce lekko mięknie, po prostu płatki wilgotnieją...
    Pozdrawiam wszystkich!

    OdpowiedzUsuń
  10. jaki piękny! muszę podrzucić mamie przepis na niego, ona uwielbia takie serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Twój serniczek prezentuje sie przepięknie! Pomysł na spód fantastyczny! Pozdrawiam i dołączam do grona obserwatorów! ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. A spód mogę zrobić z płatków kukurydzianych+ biała czekolada? Jak by to smakowalo? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że tak:) Robiłam kiedyś taki spód do sernika na zimno z jeżynami. Pyszny był...:) Do tego też pewnie będzie pasował

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...