środa, 23 stycznia 2013

Pizzerinki z kurczakiem i kukurydzą

Pizzerinki, to małe pizze, na kilka kęsów, które świetnie sprawdzą się zarówno jako danie obiadowe, mała przekąska dla dzieci, lub na spotkanie z przyjaciółmi. Można robić je z dowolnymi dodatkami, mi najbardziej smakuje to połączenie - kurczaka, kukurydzy, sera i pomidorów. 
Zmodyfikowany przeze mnie przepis na ciasto drożdżowe znaleziony TU






Składniki na ok. 15 sztuk:
  • 3/4 szklanki* mleka
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 3 szklanki* mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • odrobina oliwy, sól, pieprz i ulubione zioła do kurczaka
  • 4 łyżki sosu pomidorowego do pizzy
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • ok. 30 kulek mini mozzarelli
  • ok. 150 g sera żółtego
  • przyprawa do pizzy
  • bazylia, oregano

* szklanka o pojemności 250 ml






Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać sól i miękkie masło, wbić jajko. Dodać wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasto (wyrabiać ok. 10 minut). Ciasto uformować w kulę, posmarować olejem lub oliwą, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Pierś z kurczaka natrzeć przyprawami, posmarować oliwą i upiec w folii (można ją również ugotować, wtedy rezygnujemy z oliwy).
Pomidorki pokroić w plastry (jeśli pizzerinki będą jadły dzieci, lepiej obrać je ze skórki). Upieczoną pierś pokroić  na małe kawałki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wykrawać koła o średnicy 10-12 cm. Posmarować je sosem pomidorowym i lekko posypać przyprawą do pizzy. Na wierzch ułożyć dodatki: pierś z kurczaka, plastry pomidorków, po dwie kulki mozzarelli. Posypać kukurydzą, startym żółtym serem i ziołami - bazylią i oregano. Ułożyć pizzerinki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w 210 stopniach.










13 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie. Ale narobiłaś ochoty na pizze;)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam je w zeszła sobotę, ale szczerze Ci powiem, że wstawiając teraz przepis sama nabrałam smaku na nie, aż mi ślinka cieknie na samą myśl:). Są naprawdę pyszne

      Usuń
  2. Bardzo fajnie wyglądają :) Może w weekend uda mi się je zrobić :). Pozdrawiam, Edyta

    OdpowiedzUsuń
  3. ubóstwiam!:)fajne by wziąć ze sobą do pracy/szkoły
    Ps. zapraszam do akcji "gotowanie za głosowanie" na moim blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wyglądają:) ja robię takie moim łasucha tylko z mąki pełnoziarnistej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo smakowicie i zapewne tak smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Można jedną ? :P Tak pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam serdecznie,
    chcialabym sie podjac tych pizzerek ale kupilam swieze drozdze. Czy moglabys podac proporcje? :) A poza tym wiekszosc przepisow jest rewelacyjnych! To nie pierwsza ani ostatnia potrawa jaka podam w domu :) Pozdrawiam serdecznie i prosilabym o w miare szybka odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj agNeSSko! Bardzo cieszy mnie fakt, że z chęcią korzystasz z moich przepisów:) A co do twojego pytania, mam nadzieję, że nie za późno - Akurat do tego ciasta drożdżowego zawsze używam drożdży suchych, ale poszperałam trochę w sieci i 2 łyżeczki drożdży suchych, to 1/4 (25g) drożdży świeżych.
      pozdrawiam - paulina

      Usuń
  8. Koniecznie muszę spróbować, ponieważ do tej pory używałam całkiem innego przepisu, a mąka, którą tradycyjnie używałam była od https://basiazsercem.pl/ i była to mąką do pizzy włoskiej. Muszę sprawdzić, czy to, co proponujesz zasmakuje mi i mojej rodzinie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...