Pizzerinki, to małe pizze, na kilka kęsów, które świetnie sprawdzą się zarówno jako danie obiadowe, mała przekąska dla dzieci, lub na spotkanie z przyjaciółmi. Można robić je z dowolnymi dodatkami, mi najbardziej smakuje to połączenie - kurczaka, kukurydzy, sera i pomidorów.
Zmodyfikowany przeze mnie przepis na ciasto drożdżowe znaleziony TU
Zmodyfikowany przeze mnie przepis na ciasto drożdżowe znaleziony TU
Składniki na ok. 15 sztuk:
- 3/4 szklanki* mleka
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 1 i 1/2 łyżki cukru
- 3 szklanki* mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 filet z piersi kurczaka
- odrobina oliwy, sól, pieprz i ulubione zioła do kurczaka
- 4 łyżki sosu pomidorowego do pizzy
- 8 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- ok. 30 kulek mini mozzarelli
- ok. 150 g sera żółtego
- przyprawa do pizzy
- bazylia, oregano
* szklanka o pojemności 250 ml
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać sól i miękkie masło, wbić jajko. Dodać wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasto (wyrabiać ok. 10 minut). Ciasto uformować w kulę, posmarować olejem lub oliwą, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Pierś z kurczaka natrzeć przyprawami, posmarować oliwą i upiec w folii (można ją również ugotować, wtedy rezygnujemy z oliwy).
Pomidorki pokroić w plastry (jeśli pizzerinki będą jadły dzieci, lepiej obrać je ze skórki). Upieczoną pierś pokroić na małe kawałki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wykrawać koła o średnicy 10-12 cm. Posmarować je sosem pomidorowym i lekko posypać przyprawą do pizzy. Na wierzch ułożyć dodatki: pierś z kurczaka, plastry pomidorków, po dwie kulki mozzarelli. Posypać kukurydzą, startym żółtym serem i ziołami - bazylią i oregano. Ułożyć pizzerinki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w 210 stopniach.
Wyglądają pysznie. Ale narobiłaś ochoty na pizze;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ Pati
Robiłam je w zeszła sobotę, ale szczerze Ci powiem, że wstawiając teraz przepis sama nabrałam smaku na nie, aż mi ślinka cieknie na samą myśl:). Są naprawdę pyszne
UsuńBardzo fajnie wyglądają :) Może w weekend uda mi się je zrobić :). Pozdrawiam, Edyta
OdpowiedzUsuńubóstwiam!:)fajne by wziąć ze sobą do pracy/szkoły
OdpowiedzUsuńPs. zapraszam do akcji "gotowanie za głosowanie" na moim blogu:)
Bardzo fajne maleństwa
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:) ja robię takie moim łasucha tylko z mąki pełnoziarnistej:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym taką pizzerinkę :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie i zapewne tak smakują:)
OdpowiedzUsuńMożna jedną ? :P Tak pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńCudne!
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
OdpowiedzUsuńchcialabym sie podjac tych pizzerek ale kupilam swieze drozdze. Czy moglabys podac proporcje? :) A poza tym wiekszosc przepisow jest rewelacyjnych! To nie pierwsza ani ostatnia potrawa jaka podam w domu :) Pozdrawiam serdecznie i prosilabym o w miare szybka odpowiedz
Witaj agNeSSko! Bardzo cieszy mnie fakt, że z chęcią korzystasz z moich przepisów:) A co do twojego pytania, mam nadzieję, że nie za późno - Akurat do tego ciasta drożdżowego zawsze używam drożdży suchych, ale poszperałam trochę w sieci i 2 łyżeczki drożdży suchych, to 1/4 (25g) drożdży świeżych.
Usuńpozdrawiam - paulina
Koniecznie muszę spróbować, ponieważ do tej pory używałam całkiem innego przepisu, a mąka, którą tradycyjnie używałam była od https://basiazsercem.pl/ i była to mąką do pizzy włoskiej. Muszę sprawdzić, czy to, co proponujesz zasmakuje mi i mojej rodzinie.
OdpowiedzUsuń