Spaghetti Bolognese jest niewątpliwie moim ulubionym makaronowym daniem. Ostatnio gościła u mnie klasyczna wersja tego dania, która bije chyba rekordy popularności w amerykańskich domach. Pyszne, mięsne pulpety zatopione w gęstym pomidorowym sosie i podane z klasycznymi nitkami, to idealne połączenie na rodzinny obiad.
Składniki na 4 porcje:
PULPETY:
- 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 jajko
- 2 łyżki musztardy
- 2-3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, majeranek, cząber, oregano, suszona natka pietruszki, ostra mielona papryka
- 2 puszki pomidorów bez skórki (łącznie ok. 800g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól, chilli pieprz cayenne, cukier do smaku
- oliwa do smażenia
- 500 g makaronu spaghetti
PULPETY:
Mięso włożyć do miski. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i przyprawy. Wyrobić masę ręką. Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Usmażyć pulpety na oleju. Odstawić.
SOS:
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oliwie. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć.
Pomidory drobno pokroić, dodać do cebuli razem z sokiem z zalewą. Dodać bazylię, ocet i przyprawy. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie sos zmiksować blenderem i dodać usmażone wcześniej pulpety. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Na końcu przyprawić do smaku.
Makaron ugotować, odcedzić. Polać go sosem z pulpetami. Przed podaniem można posypać startym parmezanem lub żółtym serem.
Uwielbiam wszelkie makarony, wersji z pulpetami nie jadłam, ale kusi bardzo, zwłaszcza, że kocham bolognese:)
OdpowiedzUsuńPoproszę porcję!
OdpowiedzUsuńProszę bardzo;) Zapraszam!:)
UsuńBardzo fajnie przypomnieć sobie o klasykach.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie przypomnieć sobie o klasykach.
OdpowiedzUsuńwitam, zrobiłam wczoraj na obiad, pyszne jedzonko, szybkie i proste, to pierwszy przepis z Pani strony ale napewno nie ostatni, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszy mnie to niezmiernie:) Dziękuję za skorzystanie z przepisu. Pozdrawiam!
UsuńOdkąd zrobiłam je po raz pierwszy - często do nich wracam. Uważam że przepis jest genialny. Ten sos jest super, gęsty i aromatyczny. Robiłam kilka spaghetti z innych przepisów , ale ten bije wszystkie na głowę. Pozdrawiam, Agata
UsuńCzyli musztarda jest jako przyprawa do farszu w pulpecikach? , nie bardzo zrozumiałam sensu musztardy. ...
OdpowiedzUsuńCzyli musztarda jest jako przyprawa do farszu w pulpecikach? , nie bardzo zrozumiałam sensu musztardy. ...
OdpowiedzUsuń