Kremowa, pikantna zupa z miąższu dyni. Pyszna i rozgrzewająca, w sam raz na jesienny obiad. Do tego super szybka i prosta w przygotowaniu.
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- 1 kg miąższu z dyni
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz, chilli pieprz cayenne, mielona kolendra, imbir
- odrobina soku z cytryny
- gęsta kwaśna śmietana
Olej rozgrzać na patelni. Zaszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać drobno pokrojony miąższ z dyni. Przyprawić ostrym pieprzem chilli, mieloną kolendrą i imbirem. Smażyć ok. 5 minut.
Usmażone warzywa przełożyć do gorącego bulionu. Dodać liść laurowy. Gotować wszystko, aż dynia zmięknie i zacznie się rozpadać (ok. 25- 30 minut). Na końcu zupę przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko zmiksować na krem. Podawać z kleksem gęstej kwaśnej śmietany.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: