niedziela, 20 października 2013

Fantazja wiśniowa

Jesień w pełni, w niejednej spiżarni zapas przeróżnych owocowych przetworów z minionego lata, czas, by zacząć je smacznie spożytkować:) Na pierwszy ogień idą wiśnie ze słoika, które idealnie spełniły swoją rolę w tym cieście. Wiśniowa fantazja - ciasto wykonane przez moją mamę, obłędnie pyszne i ładnie się prezentujące, a wcale nie trudne w zrobieniu. Lekka, wiśniowa pianka pomiędzy dwoma kakaowymi biszkoptami, do tego wiśnie z syropu i bita śmietana... Mniam... Takie ciasto zachwyci niejednego gościa:)






Przepis na dużą blachę 30x40 cm:

BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki* cukru
  • 1 i 1/2 szklanki* mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
PIANKA WIŚNIOWA:
  • 2 śnieżki na mleko + 400 ml zimnego mleka
  • 2 galaretki wiśniowe
DODATKOWO:
  • 1 słoik wydrylowanych wiśni w syropie (ok. 450g)
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • cukier puder (opcjonalnie)
  • posypka czekoladowa
* szklanka o pojemności 250 ml


BISZKOPT:
Jajka ubić z cukrem do białości. Od odmierzonej wcześniej mąki odjąć 2 łyżki i dodać w to miejsce 2 łyżki kakao. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Upieczony biszkopt przekroić na pół.
Na jeden, spodni biszkopt wyłożyć odsączone wiśnie z syropu.
PIANKA:
2 galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody.
Śnieżki ubić z mlekiem. Dodać ostudzone galaretki, zmiksować. Tężejącą masę wylać na biszkopt z wiśniami.
Przykryć drugim biszkoptem, który należy nasączyć syropem z wiśni )jeśli syrop jest za słodki, zakwaś go sokiem z cytryny).
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno. Ewentualnie posłodzić do smaku. Ubitą śmietanę rozsmarować na cieście.
Wierzch posypać posypką czekoladową lub startą czekoladą deserową.

Rada: Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci, do nasączenia można dodać odrobinę alkoholu, np. wiśniówki lub zwykłej wódki.





3 komentarze:

  1. Przepyszne! Idealne ciasto do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie! Kolory ma piękne.
    Też mam wiśnie w słoikach, więc może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie kuszę z całego serducha:) Polecam, naprawdę warte spróbowania!

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...