czwartek, 26 września 2013

Roladki drobiowe z farszem cukiniowo - pieczarkowym

Świetny pomysł na obiad, gdzie główną rolę gra zwinięte w roladkę, delikatne mięso z piersi kurczaka, nadziane pysznym farszem z tartej cukinii i pieczarek. Doskonałe połączenie!






Składniki na 6-8 sztuk:
  • ok. 1 kg piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
FARSZ:
  • 2 cukinie
  • 6 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego tymianku
  • sól, pieprz
PANIERKA:
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Piersi z kurczaka pokroić na 6-8 płatów, które następnie należy rozbić tłuczkiem do mięs, tak jak na kotlety, uważając przy tym, by nie uszkodzić mięsa. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem.
FARSZ:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Cukinie i pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać do cebuli razem z posiekanym tymiankiem. Posypać delikatnie solą, smażyć, aż do odparowania wody. Na końcu farsz przyprawić pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Zdjąć z ognia, jak przestygnie, połączyć z startym serem.
Na każdy płat mięsa nakładać farsz, zwijać w roladki. Obtoczyć w mące, następnie w rozkłóconych z solą i pieprzem jajkach i na końcu w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoto.
Usmażone roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem ok. 20-30 minut.





11 komentarzy:

  1. Apetycznie wygladają, ale z cukini o farszu jeszcze nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Farsz bardzo apetyczny,chyba zrobię i zawinę w naleśniki ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za miłe słowa:) Tak, rzeczywiście roladki wyszły pysznie, bardzo delikatne i soczyste. Polecam wszystkim niezdecydowanym, bo naprawdę warto:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis i całkowicie moje smaki! Zaraz sobie zapisuję ! Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, Myszko. Zapraszać do siebie nie musisz - Twój blog nie jest i obcy, zaglądam z przyjemnością co jakiś czas;)) Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  5. podoba mi się ten farsz. zapiszę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypróbowane. Troszkę wprawy trzeba, żeby ładnie zrolować, ale wyszły przepyszne. Piersi z kurczaka nie muszą być nudne, jak to powiedział mój M.

    OdpowiedzUsuń
  7. No i super! Cieszę się, że smakowało:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...