Świetny pomysł na obiad, gdzie główną rolę gra zwinięte w roladkę, delikatne mięso z piersi kurczaka, nadziane pysznym farszem z tartej cukinii i pieczarek. Doskonałe połączenie!
Składniki na 6-8 sztuk:
- ok. 1 kg piersi z kurczaka
- sól, pieprz
- 2 cukinie
- 6 dużych pieczarek
- 1 cebula
- 100 g startego żółtego sera
- 1 łyżeczka drobno posiekanego tymianku
- sól, pieprz
- mąka
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Piersi z kurczaka pokroić na 6-8 płatów, które następnie należy rozbić tłuczkiem do mięs, tak jak na kotlety, uważając przy tym, by nie uszkodzić mięsa. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem.
FARSZ:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Cukinie i pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać do cebuli razem z posiekanym tymiankiem. Posypać delikatnie solą, smażyć, aż do odparowania wody. Na końcu farsz przyprawić pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Zdjąć z ognia, jak przestygnie, połączyć z startym serem.
Na każdy płat mięsa nakładać farsz, zwijać w roladki. Obtoczyć w mące, następnie w rozkłóconych z solą i pieprzem jajkach i na końcu w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoto.
Usmażone roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem ok. 20-30 minut.
Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne musiało być :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygladają, ale z cukini o farszu jeszcze nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńFarsz bardzo apetyczny,chyba zrobię i zawinę w naleśniki ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńApetyczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa:) Tak, rzeczywiście roladki wyszły pysznie, bardzo delikatne i soczyste. Polecam wszystkim niezdecydowanym, bo naprawdę warto:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Super przepis i całkowicie moje smaki! Zaraz sobie zapisuję ! Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, Myszko. Zapraszać do siebie nie musisz - Twój blog nie jest i obcy, zaglądam z przyjemnością co jakiś czas;)) Pozdrawiam cieplutko!
Usuńpodoba mi się ten farsz. zapiszę.
OdpowiedzUsuńWypróbowane. Troszkę wprawy trzeba, żeby ładnie zrolować, ale wyszły przepyszne. Piersi z kurczaka nie muszą być nudne, jak to powiedział mój M.
OdpowiedzUsuńNo i super! Cieszę się, że smakowało:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń