środa, 23 października 2013

Pieczone kieszonki schabowe

Świetna alternatywa dla tych, którym znudził się już troszkę tradycyjny kotlet schabowy. Takie mięsne kieszonki, nadziane serem i kiełbaską są bardzo smaczne i z pewnością zdrowsze niż smażony na oleju schaboszczak. Polecam!
Lekko zmodyfikowany przepis z gazety "Kobieta i życie".






Składniki na 4 porcje:
  • 4 plastry schabu bez kości grubości ok. 1,5 cm
  • 1 pętko swojskiej kiełbasy
  • 100 g żółtego sera
  • słodka mielona papryka, sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek, tymianek
  • 2-3 pomidory
  • 2 cebule
  • odrobina oleju do smażenia
  • wykałaczki


Każdy kawałek schabu naciąć w taki sposób, by powstała kieszeń. Każdą od środka natrzeć mieloną słodką papryką.
Kiełbasę pokroić w cienkie plastry. Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Środek każdej kieszonki nadziać serem i plastrami kiełbasy. Spiąć wykałaczkami. Z zewnątrz przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, bazylią i oregano.
Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć krótko kieszonki z obu stron.
Pomidory i cebule pokroić w ćwiartki.
Usmażone kieszonki przełożyć do naczynia do zapiekania, obłożyć warzywami.
Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach.






2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...