sobota, 14 września 2013

Makowe muffiny ze śliwkami

Bardzo lubię mak w wypiekach i deserach, a dziś zdałam sobie sprawę, że bardzo dawno nie było go w mojej kuchni... Dziś grał jedną z głównych ról w przepysznych, pulchnych i delikatnych muffinach, tuż obok soczystych i słodkich śliwek. Połączenie smakowe nieziemskie...:)






Składniki na 12 sztuk:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki* cukru
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • niecałe 3/4 szklanki* maślanki
  • 75 ml oleju
  • 1 i 3/4 szklanki* mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6-8 śliwek
  • 6 łyżeczek suchego maku
 *szklanka o pojemności 250 ml


Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki.
W misce wymieszać ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia.
W drugim naczyniu jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do masy wlać powoli maślankę i olej, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Wsypać mak a na końcu dodać pokrojone śliwki, które należy wcześniej lekko oprószyć mąką. Całość dokładnie wymieszać.
Ciasto nakładać łyżką do specjalnej formy do pieczenia muffin wyłożonej papierowymi papilotkami. Piec ok. 20-25 minut w 190 stopniach. Upieczone i ostudzone muffiny posypać cukrem pudrem.






10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. jak pięknie powiedziane! Dziękuję Ewo:)

      Usuń
  2. Fajniutkie te muffinki, za sprawą maku nabrały całkiem odmiennego charakteru:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglądają aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ohh!!! Koniecznie muszę wypróbować !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam dzisiaj i tak trudno im się oprzeć... cudowne! Dziękuję za przepis, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wiem, widziałam na blogu że muffiny wypróbowane:) Super , że smakowały! Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...