Bardzo prosty i szybki, jesienny deser ze słodkimi, dojrzałymi brzoskwiniami. Nadziane ricottą z dodatkiem zmielonych migdałów i miodu, będą świetnym umileniem chłodniejszego, wrześniowego popołudnia...
Składniki na 4 porcje:
- 4 brzoskwinie
- sok z cytryny
- 100 g serka ricotta
- 50 g zmielonych migdałów
- 1 łyżka miodu
- kilka kropel aromatu/olejku migdałowego
- płatki migdałowe do dekoracji
- 150 ml wody + 1 łyżka miodu
Brzoskwinie obrać ze skórki, przekroić na pół i wypestkować. Skropić sokiem z cytryny.
Serek wymieszać z miodem, migdałami i olejkiem migdałowym. Tak przygotowaną masą nadziewać połówki brzoskwiń. Owoce ułożyć obok siebie w naczyniu do zapiekania.
Wodę wymieszać z miodem, podlać brzoskwinie, wstawić naczynie z owocami do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10-15 minut w 180 stopniach.
Podawać gorące posypane płatkami migdałowymi. Można je również zaserwować z kleksem bitej śmietany, lub gałką lodów waniliowych.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: