piątek, 13 września 2013

Chrupiące piersi serowo - musztardowe

Mięso z kurzej piersi, wbrew wszystkiemu co twierdzą niektórzy, że jest zbyt suche i bez wyrazu, jest jednym z moich ulubionych. Jest zdrowe, ma dużo białka, jest małokaloryczne i przeważnie szybkie w przygotowaniu. Uwielbiam szukać nowych inspiracji na jej przyrządzenie, dodając coś od siebie i zmieniając niektóre składniki. Ten przepis znalazłam na angielskiej stronie 3 fat chicks on a diet  i muszę powiedzieć, że z pewnością jeszcze nie raz do niego powrócę:) Polecam!






Składniki na 3 porcje:
  • 3 połówki z piersi kurczaka
  • 3 łyżeczki musztardy
  • ok. 100 g twardego, żółtego sera
  • sól, pieprz
PANIERKA:
  • ok. 100 ml maślanki
  • 1 i 1/2 szklanki* drobno pokruszonych płatków kukurydzianych
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • pół łyżeczki zmielonego curry
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • odrobina oliwy lub oleju do wysmarowania blachy lub naczynia do zapiekania
  • wykałaczki
*szklanka o pojemności 250 ml


Każdą pierś naciąć wzdłuż, tworząc tzw."kieszonkę". Przyprawić solą i pieprzem, w środku wysmarować musztardą.
Ser pokroić w słupki o grubości ok. 1 cm. Włożyć do każdej kieszonki tyle sera, ile się zmieści. Kieszonkę spiąć wykałaczkami.
PANIERKA:
Pokruszone płatki kukurydziane wymieszać z przyprawami. Każdą pierś maczać w maślance, a następnie dokładnie obtoczyć w kukurydzianej panierce. Piersi ułożyć na blasze lub naczyniu wysmarowanym oliwą lub olejem. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. godziny (w zależności jak duże są piersi) w 180 stopniach. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia piersi odkryć z folii, by panierka się ładnie zapiekła.




8 komentarzy:

  1. Wyglądają niezwykle apetycznie!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oho, dodaję do przepisów, które koniecznie muszę zrobić jak najszybciej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała! Musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja szukalam dzis inspiracji na piersi z kurczaka i ciesze sie ,ze znalazlam ,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie ja cieszę się podwójnie, że mogłam Cię zainspirować:)

      Usuń
  5. wygląda rewelacyjne:) chętnie bym zjadła takie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję wszystkim za miłe słowa!:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny kurczaczek , chrupiący i śliczny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...