niedziela, 11 sierpnia 2013

Pianka jagodowo - mleczna

Mimo, iż jakiś czas temu zamknęłam na blogu sezon jagodowy, to wczoraj objadaliśmy się takim oto prostym i pysznym deserem. Lekka, puszysta pianka w dwóch smakach - mlecznym i jagodowym. Nie przejmujcie się, jeśli na straganach nie ma już świeżych jagód - do tego deseru możecie śmiało użyć mrożone owoce, lub te ze słoika, lub tak jak ja jagody zastąpić borówkami.






Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
  • ok. 100 g biszkoptów (okrągłe, lub podłużne "lady fingers")
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych, lub niebieska o smaku wieloowocowym*
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • ok. 150 g jagód
  • 2 łyżki żelatyny

* ja użyłam galaretki o smaku wieloowocwym w kolorze ciemnoniebieskim, szafirowym. Stąd tak bardzo intensywny kolor masy jagodowej. Użycie innej galaretki może zmienić kolor masy na mniej niebieski.



Galaretki rozpuścić oddzielnie, każdą w filiżance wody (w 220 ml).
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami maczanymi na sekundę w jednej z rozrobionych galaretek.
Jagody zmiksować, lub jeśli lubicie bardziej wyczuwalne kawałki owoców - rozgnieść widelcem. Połączyć z drugą galaretką.
Mleko ubić mikserem na puszystą pianę (do momentu, aż mikser będzie zostawiał wyraźny ślad na masie). 5 łyżek pianki połączyć z masą jagodową, gdy zacznie tężeć, wylać ją na biszkopty. Do reszty ubitego mleka dodać cukier waniliowy.
Żelatynę rozpuścić w 50 ml wody. Przestudzoną połączyć mikserem z mleczną pianką. Gdy zacznie tężeć, wylać ją na masę jagodową. Można przemieszać delikatnie widelcem, by uzyskać wzorek. Deser wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (na co najmniej 2-3 godziny).




4 komentarze:

  1. Ładny wyszedł kolor tego ciasta, aż chce się zjeść cały :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada genialnie, a mozna by zrobic z innymi owocami, np truskawkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak. Wszelkie kombinacje dozwolone, w zależności od gustu i pory roku:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...