czwartek, 15 sierpnia 2013

Ciastka francuskie owocowo - kokosowe

Jeśli masz ochotę na szybki i mało pracochłonny deser z letnimi owocami, to ten przepis sprawdzi się znakomicie. Pyszne, delikatnie listkowate ciasto francuskie połączone ze świeżymi wiśniami i borówkami, posypane wiórkami kokosowymi - ot, cała filozofia tych ciasteczek:) Teraz wystarczy je tylko wstawić do piekarnika i po niecałych 20 minutach deser gotowy!






Składniki na 8 sztuk:
  • gotowy płat ciasta francuskiego (375g)
  • ok. 200 g wiśni i borówek*
  • 8 łyżeczek wiórek kokosowych
  • 1 żółtko

* do ciasteczek pasują także inne letnie owoce, np. maliny, porzeczki, jagody, jeżyny. Nie polecam truskawek - w trakcie pieczenia puszczają za dużo wody.


Gotowe ciasto francuskie podzielić na 8 dość równych prostokątów, zostawiając trochę ciasta to utworzenia brzegów. Z pozostawionego ciasta wyciąć paski długości boków prostokąta i wylepić nimi brzegi, tworząc tzw. koszyk. W środek każdego ciastka nałożyć świeże owoce (wiśnie wcześniej wydrylować). Brzegi każdego ciastka posmarować roztrzepanym żółtkiem, a owoce posypać łyżeczką wiórków kokosowych.. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze podanej na opakowaniu ciasta francuskiego (zwykle ok. 200 stopni) przez ok. 15 - 20 minut.








2 komentarze:

  1. Pysznie!
    Dziękuję za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne danie na letni sezon - można mieć wszystkie owoce świeże i pyszne!Połączenie wiśni i wiórek kokosowych brzmi i wygląda inspirująco - na pewno warto tego spróbować! :)

    Zapraszam do bliższego nas poznania – https://www.facebook.com/pages/Hotel-St-Bruno/197153900336090
    Mamy pakiety idealne dla rodzin, np. „Wakacyjna przygoda!”, o którym piszemy na naszym blogu! : )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...