piątek, 23 sierpnia 2013

Ciastka francuskie ze śliwkami

Końcówka lata nierozłącznie kojarzy mi się ze śliwkami. Wypieki i desery z tymi owocami smakują najlepiej właśnie o tej porze roku. Najszybszym i najprostszym, a zarazem efektownym sposobem na coś słodkiego ze śliwkami są ciastka francuskie obłożone właśnie tymi owocami i posypane cukrem. Do tego odrobina cynamonu i pyszny deser gotowy w pół godzinki:)






Składniki na 8 sztuk:
  • 1 gotowy płat ciasta francuskiego (375 g)
  • 6 śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier kryształ do posypania
  • 1 żółtko


Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ósemki.
Gotowe ciasto francuskie podzielić na 8 dość równych prostokątów, zostawiając trochę ciasta to utworzenia brzegów. Z pozostawionego ciasta wyciąć paski długości boków prostokąta i wylepić nimi brzegi, tworząc tzw. koszyk. W środku każdego ciastka ułożyć po kilka kawałków śliwek. Posypać odrobiną cynamonu. Brzegi każdego ciastka posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać cukrem.
Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze podanej na opakowaniu ciasta francuskiego (zwykle ok. 200 stopni) przez ok. 15 - 20 minut.





2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...