czwartek, 22 sierpnia 2013

Sałatka z ciecierzycą

Ciecierzyca w mojej kuchni pojawiła się stosunkowo niedawno, ale muszę przyznać że okazała się ona świetnym dodatkiem do wielu dań, m.in. do sałatek. Ta sałatka jest lekka i chrupiąca, ciecierzyca nadaje jej orzechowy posmak. Jeśli lubicie ciecierzycę, to z pewnością ta sałatka przypadnie Wam do gustu.






Składniki na 3-4 porcje:
  • mała puszka ciecierzycy ok. 200 g
  • pół główki sałaty lodowej
  • 1 czerwona cebula
  • pół świeżego długiego ogórka
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 50 g sera żółtego
SOS:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • sól, pieprz


Ciecierzycę i kukurydzę przełożyć na sito, osączyć z zalewy.
Sałatę umyć, porwać na małe kawałki, ułożyć na dnie dużego talerza.
Cebulę pokroić w piórka, ogórka w kostkę lub grubsze pół-plastry. Ułożyć na sałacie. Posypać ciecierzycą i kukurydzą.
Ser pokroić w drobną kostkę, posypać nim wierzch sałatki.
SOS:
Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą. Sosem polać sałatkę.





0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...