czwartek, 27 czerwca 2013

Sernik truskawkowo - rabarbarowy

Sernik ten jest pysznym połączeniem wszystkiego najlepszego, co daje nam początek lata, czyli soczystych, słodkich truskawek, na które czekamy cały rok i rabarbaru. Kruchy spód z migdałową nutką, rabarbarowy mus, puszysta masa serowa i świeże truskawki zalane galaretką... Skusicie się?;)
Inspiracją był dla mnie przepis zamieszczony w książeczce "Udane wypieki - Serniki", ale kruchy spód i masę serową wykonałam wg własnego sprawdzonego przepisu. Warstwa rabarbarowa powinna być bardziej widoczna, ja użyłam za mało rabarbaru w stosunku do wielkości blaszki, przez co wyszła mało zauważalna.






Składniki na blaszkę 25 cm x 35 cm

CIASTO KRUCHE:
  • 1 i 1/2 szkl* mąki
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MUS RABARBAROWY:
  • 1/2 kg rabarbaru
  • pół szklanki* wody
  • 3 łyżki cukru
MASA SEROWA:
  • 500g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 5 jajek
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • kilka kropel olejku migdałowego do ciast
WIERZCH:
  • 250 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa


MUS RABARBAROWY:
Rabarbar pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rondelka, zalać wodą i zasypać cukrem. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zrobi się gęsty mus.
CIASTO KRUCHE:
Mąkę wsypać do miski razem  z migdałami i proszkiem do pieczenia. Wbić żółtka, dodać cukier i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagnieść ciasto, gdyby kleiło się do rąk, podsypać mąką. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciastem wylepić dno blachy i podpiec ok. 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciasto posmarować musem rabarbarowym.
MASA SEROWA:
Żółtka oddzielić od białek. Twaróg wymieszać z żółtkami, śmietaną, cukrem, budyniem i olejkiem migdałowym.
Do białek dodać szczyptę soli, ubić sztywną pianę i dodać ją do masy serowej. Całość delikatnie wymieszać. Masę wylać na kruchy spód z musem rabarbarowym. Wstawić do piekarnika, piec ok. godziny w 180 stopniach. W razie potrzeby przykryć wierzch ciasta w trakcie pieczenia.
WIERZCH:
Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu.
Truskawki pokroić w plastry. Poukładać je na upieczonym i wystudzonym serniku. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do schłodzenia.




2 komentarze:

  1. Jaki piękny!:))
    idealnie równiutki <3
    dziękuję za dodanie ciasta do akcji rabarbar 2013 :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...