niedziela, 16 czerwca 2013

Pleśniak z rabarbarem

Tego typu ciasta kojarzą mi się nierozłącznie z niedzielą i zapachem maminego wypieku... Bo to właśnie z jej przepisu jest ten pleśniak, tyle że mama robiła go zazwyczaj z dżemem, ale że sezon na rabarbar wciąż trwa, to właśnie on tym razem gra główną rolę w tym cieście. Moim małym urozmaiceniem było dodanie do piany z białek kisielu truskawkowego, w celu uzyskania różowego koloru.
Pomysł na różową piankę zaczerpnięty  z gazetki "Przyślij przepis. Ciasta na lato" nr 5/2013






Składniki na blachę 25 cm x 35 cm:
  • 3 szklanki* mąki
  • 1 szklanka* cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 1 kopista łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 3 długie łodygi rabarbaru
  • 1 kisiel truskawkowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania ciasta
* szklanka o pojemności 250 ml


Margaryna i jajka używane do wyrobienia ciasta powiny być schłodzone.
Mąkę wsypać do miski. Zrobić "dołek". Wbić żółtka, białka wstawić do lodówki. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier i pokrojoną w kostkę margarynę. Szybko wyrobić ciasto, podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao. Każdą część owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
Dno blaszki wylepić jedną częścią jasnego ciasta. Wyłożyć na nią drobno pokrojony rabarbar. Na rabarbar zetrzeć na dużych oczkach tarki ciasto kakaowe.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i kisiel. Pianę wyłożyć na kakaowe ciasto. Na wierch zetrzeć pozostałe jasne ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach. Jeśli zajdzie taka potrzeba, w trakcie pieczenia przykryć wierzch ciasta papierem do pieczenia.
Upieczone i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.




10 komentarzy:

  1. Zachwyciło mnie twoje ciasto,zdjęcia również,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę do kawki :)

    http://www.katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj!
    Twój blog został nominowany przeze mnie do Liebster Award.Po pytania zapraszam na http://upieczeni.blog.pl.Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada super-mam pytanie,,czy dla mnie cos zostanie??????
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście:) Zostało jeszcze kilka kawałeczków, więc zapraszam;)

      Usuń
  6. Dziękuję dziewczyny! Miło mi, że ciasto się podoba. Polecam fanom kruchych ciast z owocami, bo jest naprawdę smaczne i do tego ładnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  7. jaka ciekawa różowa pianka:)
    Dziękuję za dodanie tego ciasta do rabarbarowej akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy ciasto powinno mieć konsystencje piasku?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...