niedziela, 26 maja 2013

Śmietankowiec

Założę się, że większość z Was choć raz w życiu jadła śmietankowca (przynajmniej tak mówiło się na niego u mnie w domu). Zimny deser z kolorowymi kryształkami z galaretek zatopione w pysznej, śmietanowo -waniliowej masie. Pamiętam, że w dzieciństwie był to mój jeden z tych "najulubieńszych":) deserów. Deser ten uwielbia także mój mąż, więc w dniu matki, niech i tatuś trochę poświętuje;))
Przepis oczywiście przekazała mi moja mama:)






Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
  • 3 galaretki w różnych kolorach
  • 2 duże, gęste, kwaśne śmietany 18% (każda po 400 ml)
  • 200 ml mleka
  • 1 opakowanie żelatyny na 1 litr płynu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (10g)


Galaretki przyrządzić w osobnych miseczkach zgodnie z przepisem na opakowaniu (najlepiej zrobić to dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki do całkowitego stężenia). Gotowe pokroić w kostkę, wymieszać.
Śmietanę wymieszać z cukrami.
Żelatynę zalać zimnym mlekiem. Poczekać, aż napęcznieje, następnie podgrzać, mieszając, by żelatyna się rozpuściła (nie gotować!). Przestudzić, letnią dodać powoli do śmietany, w międzyczasie miksując, by nie porobiły się grudki. Masę śmietanową wymieszać z pokrojonymi wcześniej galaretkami.
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, wlać do niej masę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (ok. 2 godziny).
Wierzch można dodatkowo zalać galaretką.




7 komentarzy:

  1. Jedno z moich ulubionych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie robiło się taki z owocami i galaretką na wierzchu :) Bardzo go lubiłam i wieki już nie jadłam. Koniecznie muszę nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super smakuje i wygląda

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedno z moich ulubionych ciast , ja robię trochę inaczej masę oraz piekę biszkopt,przekrawam na pół. W każdym razie wczoraj zrobiłam te ciacho wg Twojego przepisu - PYCHA :D Muszę powiedzieć że smakuje jak delikatny serniczek , tani i co najważniejsze szybki i łatwy w przygotowaniu.Będę powracać do tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię to ciasto, właśnie ze względu na łatwość i szybkość wykonania. No i oczywiście jeśli chodzi o smak - jest naprawdę w pierwszej 10 moich ulubionych deserów:) Cieszę się, że i Tobie posmakowało:) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...