piątek, 24 maja 2013

Placuszki z cukini

Te złoto zielone placuszki zachwycają smakiem i swoją delikatnością. Zresztą, spróbujcie sami...






Składniki na ok. 10 sztuk
  • 2 cukinie
  • 2 jajka
  • 3 łyżki maki
  • 3 łyżki startego sera żółtego
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej bazylii
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz


Cukinie zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Posolić i odstawić na co najmniej 10 minut, by puściła sok. Po tym czasie odcisnąć ją z nadmiaru wody.
Jajka ubić, połączyć z cukinią, dodać mąkę, ser i posiekane zioła. Przyprawić solą i pieprzem.
Smażyć placki na teflonowej patelni, lub na zwykłej wysmarowanej odrobiną oleju, nakładając łyżką masę.








4 komentarze:

  1. Uwielbiam placuszki z cukinii i też robię bardzo podobne, ale nie dodaję sera więc następnym razem wypróbuję ten pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam placuszki z cukinii ;) Są bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...