piątek, 26 kwietnia 2013

Kurczak w Fancie

Jadłam już kiedyś nuggetsy z kurczaka marynowane w coca-coli, które jak dla mnie okazały się bombą smakową. Tym razem postanowiłam upiec pierś z kurczaka w słynnym pomarańczowym napoju - Fancie. I choć w końcowym efekcie, smak napoju jest dość mało wyczuwalny, to mięsko wychodzi naprawdę bardzo smaczne. Jeśli chcesz zaskoczyć gości podczas zbliżającego się grillowania, z tym przepisem na pewno Ci się to uda:)






Składniki na 2 porcje:
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 2 łyżeczki musztardy (najlepiej sarepskiej)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 50 ml Fanty
  • 1 mała łyżeczka płynnego miodu


Pierś z kurczaka oczyścić, przekroić na pół, uzyskując 2 filety. Każdy filet natrzeć solą i pieprzem. Musztardę wymieszać z oliwą i sosem sojowym. Do powstałej marynaty włożyć piersi, dokładnie je obtoczyć, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Ketchup wymieszać z miodem i Fantą.
Piersi wyjąć z marynaty, wrzucić na ruszt na grilla lub do piekarnika. Grillować ok. 20-25 minut. Po tym czasie posmarować je przygotowaną mieszanką ketchupu i fanty. Grillować piersi jeszcze ok. 15 minut, smarując je co jakiś czas marynatą.






3 komentarze:

  1. Zapraszam do zabawy nominowani liebster award : http://dusia-gotuje.blogspot.com/2013/04/liebster-award-wyroznienie-dziekuje.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam nigdy kurczaka w fancie, fajny kolor przybiera skórka kurczaka, wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwsze slysze o takim przepisie :) warty wyprobowania :) robie e-zakupy i zaopatrze sie we wszystkie skladniki, mam soldna ochote tego sprobowac :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...