Jadłam już kiedyś nuggetsy z kurczaka marynowane w coca-coli, które jak dla mnie okazały się bombą smakową. Tym razem postanowiłam upiec pierś z kurczaka w słynnym pomarańczowym napoju - Fancie. I choć w końcowym efekcie, smak napoju jest dość mało wyczuwalny, to mięsko wychodzi naprawdę bardzo smaczne. Jeśli chcesz zaskoczyć gości podczas zbliżającego się grillowania, z tym przepisem na pewno Ci się to uda:)
Składniki na 2 porcje:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 2 łyżeczki musztardy (najlepiej sarepskiej)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 50 ml Fanty
- 1 mała łyżeczka płynnego miodu
Pierś z kurczaka oczyścić, przekroić na pół, uzyskując 2 filety. Każdy filet natrzeć solą i pieprzem. Musztardę wymieszać z oliwą i sosem sojowym. Do powstałej marynaty włożyć piersi, dokładnie je obtoczyć, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Ketchup wymieszać z miodem i Fantą.
Piersi wyjąć z marynaty, wrzucić na ruszt na grilla lub do piekarnika. Grillować ok. 20-25 minut. Po tym czasie posmarować je przygotowaną mieszanką ketchupu i fanty. Grillować piersi jeszcze ok. 15 minut, smarując je co jakiś czas marynatą.
Zapraszam do zabawy nominowani liebster award : http://dusia-gotuje.blogspot.com/2013/04/liebster-award-wyroznienie-dziekuje.html
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy kurczaka w fancie, fajny kolor przybiera skórka kurczaka, wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńpierwsze slysze o takim przepisie :) warty wyprobowania :) robie e-zakupy i zaopatrze sie we wszystkie skladniki, mam soldna ochote tego sprobowac :)
OdpowiedzUsuń