czwartek, 4 kwietnia 2013

Pomidory pod serowo-czosnkową pierzynką

Witam poświątecznie! Zwariowany czas wielkanocnych przygotowań i błogiego obżarstwa dobiegł końca i pora wrócić do rzeczywistości...niestety:( Najwyższy czas nabrać pozytywnej energii i z nadzieją wypatrywać utęsknionej wiosny. A w międzyczasie wypatrywania tej wiosny przygotujcie sobie małą przekąskę -  te pyszne pomidorki w sosie czosnkowym, posypane żółtym serem. Ot tak, na poprawę humoru:)
Przepis z Wielkiego Żarcia






  • 5 pomidorów
  • ok. 100 g sera żółtego
SOS:
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny, słodka papryka mielona, odrobina cukru


Pomidory pokroić w kostkę. Jeśli chcesz, możesz je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki ( ja wolę właśnie taką wersję o tej porze roku).
Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Przyprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem.
Pokrojone pomidory ułożyć na dnie dość płaskiego naczynia. Polać sosem i posypać startym na małych oczkach tarki serem żółtym.




5 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie! aż spróbuję wykonać coś podobnego na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję Ci Marveilleuse potraktować pomidorki raczej jako dodatek do obiadu - np. w roli sałatki. W tej postaci sprawdzi się moim zdaniem najlepiej:)

      Usuń
  2. proste i smaczne ! moje ulubione potrawy, dodatki itd :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...