piątek, 5 kwietnia 2013

Pierogi z ziemniakami i żółtym serem

Jeśli jesteś fanem ruskich pierogów, to myślę, że ta wersja również Ci posmakuje! Nadzienie to nic innego jak ugotowane ziemniaki z startym żółtym serem, jako zamiennik twarogu. Do tego podsmażona cebulka i odrobina czosnku dla ostrości. Jak dla mnie bomba!
Ciasto na pierogi wg przepisu z portalu Wielkie Żarcie






Składniki na ok. 40 sztuk:

CIASTO NA PIEROGI:
  • 1/2 kg mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka* ciepłego mleka + 1/2 szklanki* ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

* szklanka o pojemności 220 ml

FARSZ:
  • ok. 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 250 g żółtego sera (najlepiej cheedar)
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny


FARSZ:
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Połączyć ze startym na drobnych oczkach tarki serem żółtym. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle, przestudzić i dodać do masy ziemniaczanej razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Masę doprawić solą i pieprzem.
CIASTO:
Do miski przesiać obie mąki. Dodać sól, olej, wlać ciepłe mleko i wodę. wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto cienko rozwałkować, powykrawać szklanką krążki, każdy nadziewać farszem i zlepiać.
Wrzucić na osolony wrzątek. Gotować od chwili wypłynięcia ok. 3-5 minut.
Najlepiej smakują polane podsmażoną na maśle tartą bułką, lub wystudzone po czym podsmażone na złoto.




10 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba się skuszę i zrobię. Wyglądają tak apetycznie że ślinka mi pociekła.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich pierogów jeszcze nie jadłem :) Wyglądają znakomicie :)

    --
    Pozdrawiam i zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. WOW :) Z żółtym serem w takiej formie jeszcze nie jedliśmy, a fanami pierogów jesteśmy chyba największymi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ruskie uwielbiam a na sam widok tych pierogów na zdjęciu aż ślinka cieknie :) Podoba mi się zamiennik twarogu na ser, do tego czosnek, mmm....już wyobrażam sobie ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierogi wyszły rewelacyjne!!!Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wlasnie zabieram sie do zrobienia tych pierozkow jak skoncze napisze czy dobre czy nie ale zapewne beda pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam dziekuje za super przepis pierozki wyszly pyszne . Powiem ze robilam 1 raz i nawet zaden sie nie rozwalil podczas gotowania. Szkoda ze nie mozna dodac zdjecia.Jeszcze raz dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Do ciasta na pierogi nigdy nie dodoaje sie oleju

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...