Pomysł na tą zapiekankę zaczerpnęłam ze strony 3 fat chicks on a diet, i pod taką nazwą tam funkcjonuje, chociaż z prawdziwym meksykańskim taco ma niewiele wspólnego, przynajmniej z wyglądu i sposobie podawania. W jej skład wchodzi za to charakterystyczna dla kuchni meksykańskiej salsa, czerwona fasola i kukurydziane chipsy tortilla. Zapiekanka jest bardzo smaczna, troszkę ostra i pikantna jak przystało na kuchnię meksykańską. Jeśli lubicie, do warstwy z pokruszonymi chipsami możecie dodać kilka pokrojonych czarnych oliwek (ja z nich zrezygnowałam, bo za nimi nie przepadam). Zapiekanka najlepiej smakuje podana na ciepło, chociaż gdy wystygnie wyglądem przypomina troszkę mięsny klops, który możemy pokroić w plastry i położyć na kanapce.
- 1/2 kg mielonego mięsa z piersi indyka
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- pół puszki czerwonej fasoli
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra mielona, szczypta chilli
- 200 ml kwaśnej śmietany 12% do zup i sosów
- 3 łyżki salsy (może być kupiona lub zrobiona wg TEGO przepisu)
- 3/4 szklanki* drobno pokruszonych chipsów tortilla
- 1/2 szklanki* startego na tarce sera żółtego
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju.
Mięso wymieszać z zimną wodą, wyciśniętym ząbkiem czosnku i przyprawami. Dodać cebulę i odsączoną na sicie czerwoną fasolę, wymieszać. Masę mięsną wyłożyć na dno naczynia do zapiekania (wcześniej wysmarować je oliwą lub olejem).
Chipsy tortilla drobno pokruszyć. Wymieszać ze śmietaną, salsą i startym serem. Masę wyłożyć na mięso. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 175 stopniach.
bardzo dobry pomysł:) wygląda smakowicie właśnie zapiekanka za mną chodziła:) przepis wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńale pyszności
OdpowiedzUsuńchętnie zjadłabym takie danie na obiad ;)