Wilgotne i miękkie ciasto pomarańczowe, na bazie maślanki. Szybkie w przygotowaniu i smaczne, w sam raz do popołudniowej kawki lub ze względu na swój charakterystyczny głęboki aromat i smak pomarańczy, idealnie sprawdzi się także na świątecznym stole!
Na małą keksówkę:
- 1 i 1/2 szklanki* mąki
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki* cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g miękkiego masła
- 1 jajko + 2 białka
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 pomarańcza
Pomarańczę sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
W misce wymieszać ze sobą mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
W osobnej misce masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać startą i drobno posiekaną skórkę z pomarańczy. Wbić stopniowo jajko i białka, cały czas miksując. Do masy przesiać mąkę z proszkiem, sodą i solą, zmiksować. Na końcu masę połączyć z maślanką i 50 ml soku pomarańczowego.
Keksówkę wysmarować masłem lub margaryną. Masę wylać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Przed wyciągnięciem zrobić próbę patyczkiem, czy ciasto dopiekło się w środku.
Zrobią na pewno. Już wkrótce. Aromatyczne, puszyste, mniam....
OdpowiedzUsuńZrobię a nie zrobią:)))
OdpowiedzUsuńZrobię, zrobią, co za różnica.?:) Ważne by smakowało!:)
Usuńwygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńsmakowity pomysł:) nie wiem czy dotrwa do niedzielnej kawy;)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńpychotka! ;)
OdpowiedzUsuńFajny przepis!
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda , ładny kolor ma:)
OdpowiedzUsuń