środa, 20 marca 2013

Pierś z kurczaka w sosie czosnkowym

Bardzo prosty i szybki pomysł na kurzą pierś. Delikatne drobiowe mięso w aromatycznym, mocno czosnkowym sosie lekko zabielonym śmietaną. Lekki obiad gotowy w 20 minut!






Składniki na 4 porcje:
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka śmietany 18% do zup i sosów
  • przyprawy:
  • sól, pieprz cytrynowy, słodka mielona papryka
  • 2-3 łyżki oliwy


Każdą pierś oczyścić, natrzeć przyprawami, solą, pieprzem cytrynowym i mieloną papryką. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie piersi podsmażyć na oliwie z obu stron. Zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę i posiekane ząbki czosnku. Chwilę podsmażyć, po czym podlać bulionem, przykryć i dusić ok. 15 minut.
Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i śmietaną, dodać do mięsa, zagotować, zagęszczając tym samym sos.
Podawać z ulubioną surówką i np. ugotowanymi ziemniakami lub ryżem.

8 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczny kurczaczek !
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
    http://myszkagotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne danie, lubię mięso drobiowe i sosy czosnkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie skończyliśmy jeść...Rewelacja!!! Proste, szybkie i smaczne, po prostu idealne kiedy trzeba ugotować coś na szybko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że smakowało! W tym tygodniu ta pierś gościła na naszym stole 2 razy:)

      Usuń
  4. Bardzo dobry przepis!!! dziś zrobiłam i wszystkim smakowało :):):)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne, pyszne ,pyszne. dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zrobiłam. Pycha :) Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...