czwartek, 14 marca 2013

Muffiny cytrynowe

Pyszne, pulchne, mocno cytrynowe babeczki w kolorze słońca:) Z pewnością ucieszą małych i dużych amatorów cytrusowych słodkości.






Składniki na 12 sztuk:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki* cukru
  • 3/4 szklanki* maślanki
  • 35 ml oleju
  • 1 i 1/2 szklanki* mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z dwóch cytryn
  • lukier do dekoracji 
*szklanka o pojemności 250 ml



Jajka ubić do białości z cukrem. Dodać maślankę i olej, zmiksować.
Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę (tylko żółtą część, bez białej. Trzeba robić to delikatnie, biała skórka nada muffinom goryczy). Dodać do masy.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, wymieszać dokładnie  łyżką.

Masę rozdzielić do papierowych papilotek na muffiny, umieszczonych w specjalnej formie do ich pieczenia. Piec ok 20-25 minut w 180 stopniach.
Wystudzone muffiny udekorować lukrem.








Cytrynowe wypieki

7 komentarzy:

  1. Muszą smakować wybornie. Uwielbiam cytrynową nutę w wypiekach.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wyglądają, bardzo lubię cytrynowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ...ale smakowicie wyglądają ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, tak dziewczyny! Muffinki są bardzo aromatyczne i bardzo cytrynowe. Po prostu pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolor mają cudny! A cytrynowe smaki wprost uwielbiam, wędrują więc na listę "do zrobienia" :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają zjawiskowo! Cytrynowe, małe cudeńka: )

    OdpowiedzUsuń
  7. Przetestowałam przepis, muffinki wyszły wspaniale, będą u mnie częstym dodatkiem do kawy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...